Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus continuă să aibă consecințe nefavorabile economiei. Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, producţia industrială a scăzut în primele opt luni ale anului atât ca serie brută, cu 13,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 14,2%, comparativ cu perioada similară din 2019.
Scăderile au continuat în ciuda faptului că autoritățile au renunțat în timpul verii la multe dintre restricții. În luna august 2020, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 10,5% ca serie brută şi a crescut cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost în scădere cu 4,3% ca serie brută şi cu 5,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În perioada 1 ianuarie – 31 august 2020, comparativ cu intervalul similar din 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai redusă cu 13,7%, din cauza scăderilor din industria prelucrătoare (-15,2%), industria extractivă (-10,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,7%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2019, a coborât cu 14,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-15,3%), industria extractivă (-10,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,4%).
În luna august 2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 10,5%, din cauza scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-12,1%), industria extractivă (-3,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%).
Aceste date se suprapun peste statisticile nefaste privind evoluția economică din domeniul serviciilor. Circa 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, susțin reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România.
Sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor. „Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri.
Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei. Contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.