Temeri privind criza economică în România: Producţia industrială, în scădere în primele 8 luni cu peste 13%

Temeri privind criza economică în România:  Producţia industrială, în scădere în primele 8 luni cu peste 13%
FOTO: Pixabay.com

Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus continuă să aibă consecințe nefavorabile economiei. Potrivit ultimelor date publicate de Eurostat, producţia industrială a scăzut în primele opt luni ale anului atât ca serie brută, cu 13,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 14,2%, comparativ cu perioada similară din 2019.

Producția industrială a înregistrat pierderi grele în ultimele 8 luni

Scăderile au continuat în ciuda faptului că autoritățile au renunțat în timpul verii la multe dintre restricții. În luna august 2020, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 10,5% ca serie brută şi a crescut cu 3,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost în scădere cu 4,3% ca serie brută şi cu 5,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2020, comparativ cu intervalul similar din 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai redusă cu 13,7%, din cauza scăderilor din industria prelucrătoare (-15,2%), industria extractivă (-10,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,7%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele opt luni ale anului, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2019, a coborât cu 14,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (-15,3%), industria extractivă (-10,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,4%).

În luna august 2020, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 10,5%, din cauza scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-12,1%), industria extractivă (-3,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%).

Îngrijorăriprivind sectorul Horeca

Aceste date se suprapun peste statisticile nefaste privind evoluția economică din domeniul serviciilor. Circa 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, susțin reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România.

Sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor. „Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri.

Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei. Contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:04 - Tomac, după ce Călin Georgescu a ajuns în finala prezidențială: Rusia a făcut o mutare agresivă. Instituțiile europene să înțeleagă urgent ce se întâmplă în Europa și cine ne sugrumă democrația
09:49 - Premieră istorică la alegerile prezidențiale. PSD s-ar putea să nu aibă candidat în turul doi
09:37 - Cum vede presa internațională situația alegerilor prezidențiale din România, după ce Călin Georgescu a intrat în turul doi. „Candidatul pro-rus se impune în scrutinul prezidențial din România Europa”
09:35 - USR spune că Lasconi e în turul 2 și îi cere lui Ciolacu să-și recunoască înfrângerea (VIDEO)
09:24 - Peste 340 de sesizări de fraudă au fost semnalate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Amenzile au ajuns la aproape 100.000 de lei
09:11 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după centralizarea voturilor din 99,91% din secţii: Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul 2. Candidata USR l-a depășit pe Ciolacu (PSD)
09:02 - Votarea în diaspora pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-a încheiat. Românii din diaspora l-au ales pe Călin Georgescu
08:58 - Ce vor face marii învinși de la alegerile prezidențiale? Ciucă este așteptat să își dea demisia de la șefia PNL, iar Geoană a anunțat că se retrage din politică
08:50 - „Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online, după ce Călin Georgescu a produs surpriza prezidențialelor. „S-au documentat după ce au votat, ca să știe ce-au făcut”
08:43 - Tinerii au ieșit la vot. S-au format cozi la care au stat câteva ore