EXCLUSIV // Profilul pacienților infectați cu noul coronavirus care ajung la ATI. Medic: Cei mai afectați sunt simptomaticii care stau prea mult acasă și vin la medici în stadii avansate de boală. Avertisment pentru fumători

EXCLUSIV // Profilul pacienților infectați cu noul coronavirus care ajung la ATI. Medic: Cei mai afectați sunt simptomaticii care stau prea mult acasă și vin la medici în stadii avansate de boală. Avertisment pentru fumători
Sursa Foto: Hepta

EXCLUSIV // În multe spitale din țară secțiile ATI au devenit neîncăpătoare pe fondul exploziei numărului de cazuri noi de coronavirus din ultimele săptămâni. Recordurile negative pe care România le înregistrează nu vizează doar numărul infectărilor și al deceselor, ci și pe cel al paturilor ocupate de pacienții COVID la terapie intensivă. În acest moment, potrivit ultimului anunț făcut duminică de autorități se află la ATI 628 de pacienți internați, cu forme severe ale bolii provocate de noul coronavirus.

Medicii consultați de B1.RO avertizează că în secțiile de terapie intensivă poate fi identificat un profil al celor care sunt predispuși să ajungă la spital cu complicații severe ale bolii. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a precizat că principalul facot de risc este observat în cazul celor care, deși au simptome, decid să se prezinte când este prea târziu la medic:

“Din ce am observat la pacienții care au dezvoltat forme severe și foarte severe de boală, în primul rând se identifică profilul pacienților care stau prea mult acasă cu simptome și vin la medici în stadiile avansate de boală. Acesta ar fi un motiv pentru care mulți ajung mai repede în secțiile de terapie intensivă”, a declarat medicul Cristian Oancea.

Acesta a subliniat că un alt factor de risc este reprezentat de alte afecțiuni grave:

“Un al doilea profil ar fi pacienții cu comorbidități care nu sunt compensate. De pildă: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și obezitatea. Aceste trei motive sunt cele mai frecvente care ne pot duce la ideea să avem o grijă sporită pentru dezvoltarea unor forme severe de boală”.

La rândul lor, persoanele depresive sau cu alte tulburări psihice pot dezvolta forme severe ale bolii:

“Pacienții care sunt non aderenți la tratament și care mai dezvoltă anumite tulburări psihice precum anxietatea sau depresia, iarăși ar fi înclinați să meargă spre terapie intensivă”.

În ceea ce privește fumătorii nu există studii care să indice clar o predispoziție a acestora de a dezvolta forme severe ale noului coronavirus, însă bolile asociate fumatului pot reprezenta la rândul lor factori de risc:

“Avem și fumători și nefumători în secțiile ATI. Este adevărat că fumătorii dacă au dezvoltat anterior boli asociate fumatului este posibil să dezvolte forme severe și moderate de boală. Am avut și fumători în terapie intensivă dar nu am făcut un studiu să spunem cât la sută sunt grad de risc. Persoanele fumătoare, prin infecția respiratorie și prin faptul că nu renunță la fumat când au această infecție respiratorie poate să dezvolte forme moderate și severe de boală”, a mai precizat Cristian Oancea.

O opinie similară în ceea ce privește situația fumătorilor o are și medicul infecționist ieșean Mihnea Hurmuzache:

“Dacă nu au o afecțiune cronică legată de fumat, în sensul unei bronșite cronice tabatice sau BPOC, nu există acest risc. Aparent sunt mai puțini fumători în secțiile ATI”, a precizat acesta.

Acesta a subliniat la rândul său că cea mai mare parte a persoanelor infectate care ajung în secțiile ATI sunt cele care prezintă comorbidități și care au vârsta de peste 50 de ani:

“Fără discuție, 90% dintre pacienți sunt cei cu afecțiuni severe concomitente, cu antecedente, comorbidități importante, că sunt pulmonace, cardiace, renalem neoplazii…nu are o importanță. Marea majoritate sunt cei care au o problemă de sănătate anterioară. Marea majoritatea sunt cu vârstele peste 50 de ani, cam 75% din cazuri”, a mai precizt medicul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)