Ministrul Nicolae Ciucă, întâlniri cu șefi ai categoriilor de forțe din Armata SUA: ‘România a demonstrat o contribuție robustă față de NATO’

Ministrul Nicolae Ciucă, întâlniri cu șefi ai categoriilor de forțe din Armata SUA:  ‘România a demonstrat o contribuție robustă față de NATO’
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul apărării naționale, NicolaeCiucă, aflat în vizită oficială la Washington, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat joi, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”.

Totodată, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Washington, Nicolae Ciucă, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, și cu secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale, Simona Cojocaru, au avut întrevederi și cu secretarul Forțelor Terestre, Ryan McCarthy, și cu secretarul Forțelor Aeriene, Barbara M. Barrett.

‘România a demonstrat o contribuție robustă față de NATO’

Pe timpul discuțiilor cu secretarul Forțelor Terestre, Ryan McCarthy, au fost abordate subiecte referitoare la capacitatea operațională a trupelor, principalele programe de înzestrare, dar și stadiul derulării operațiilor și misiunilor internaționale.

„România a demonstrat o contribuție robustă față de NATO și față de angajamentele asumate în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, prin participarea activă în cadrul misiunilor NATO în Afganistan și Balcanii de Vest și prin contribuția solidă la eforturile globale de combatere a terorismului, a declarat ministrul român al apărării. “Eforturile noastre sunt canalizate în sensul generării unei abordări coerente și unitare a flancului estic al Alianţei pentru a răspunde în mod adecvat nevoilor de descurajare şi apărare din zona Mării Negre”, a transmis ministrul Ciucă oficialului american, mulțumind pentru încrederea și solidaritatea demonstrate de partenerul american, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

În cadrul intâlnirii cu secretarul Forțelor Aeriene, Barbara M. Barrett, discuțiile celor doi oficiali au fost centrate pe programul extins de exerciții planificate pentru anul 2021, adaptat crizei sanitare mondiale,stadiul programului major de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, recepția și includerea aparatelor de tip F-16 Fighting Falcon în Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană. Implementarea acestui program va permite creșterea nivelului de instruire a personalului militar și crearea, la nivelul Forțelor Aeriene Române, a capabilității aeriene operaționale.

“Exercițiile pe care Forțele Aeriene Române le-au realizat anul acesta împreună cu Forțele Aeriene ale SUA dislocate în Europa demonstrează angajamentul nostru ferm pentru întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord-Atlantice și consolidarea încrederii de care se bucură România în fața partenerilor”, a declarat ministrul român al apărării.

Ce conține documentul semnat de ministerul Ciucă și de secretarul american al apărării

Ministrul apărării naționale, NicolaeCiucă, aflat în vizită oficială la Washington, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat joi, la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”.

Documentul face referire la prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate, se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, prin oportunitățile oferite de implementarea Foii de parcurs, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre.

„România sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înțelegem că un astfel de angajament presupune, pentru noi și pentru ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate”, a spus ministrul Ciucă, accentuând faptul că intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic.

Ministrul a subliniat preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`