Klaus Iohannis, vizită la Institutul Național de Sănătate Publică: Nu intenționez să revenim la starea de urgență (VIDEO)

Klaus Iohannis, vizită la Institutul Național de Sănătate Publică: Nu intenționez să revenim la starea de urgență (VIDEO)
foto: Inquam Photos / George Calin

Președintele României, Klaus Iohannis,face vineri, de la ora 13:30, o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Vizita are loc în contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus din ultimele zile.

Klaus Iohannis, vizită la Institutul Național de Sănătate Publică: Nu intenționez să revenim la starea de urgență (VIDEO)

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Am făcut o vizită la INSP, despre care se vorbește foarte mult în ultima vreme.Am vrut să am o discuție directă cu experiții.
  • Am găsit o instituție cu oameni foarte dedicați, foarte competenți, care se străduiesc să facă față unei situații foarte complicate de pandemie. Evident că mi-au prezentat institutul, mi-au prezentat domeniile de care se ocupă și, da, evident, am discutat și despre mersul pandemiei de la noi.
  • Despre pandemie am discutat destul de mult și m-am bucurat să constat că abordarea noastră e cam la fel. Nu trebuie să intrăm în panică, însă trebuie să fim conștienți că ne aflăm într-o situație de sănătate publică foarte complicată.Dacă vrem să ne apropiem de o viață normală trebuie să respectăm regulile, respectivpurtarea măștii, evitarea localităților și acolo unde incidența e mai mare trebuie introduse restricții specifice.
  • Am convenit în discuţia pe care am avut-o cu reprezentanţii institutului, cu domnul ministru Nelu Tătaru, să se lucreze la o metodologie care permite luarea unei decizii mai rapide şi mai corelate privind situaţia din fiecare judeţ. În acest fel vom putea fi mai eficienţi şi să evităm restricţii prea dure. Am purtat o discuţie mai lungă despre mască.Cam toțispecialiștii spun că masca este extrem de utilă dacă vrem să nu mai avem o răspândire masivă a virusului.Voi duce această discuţie mai departe şi vom avea probabil mai multe discuţii despre unde şi când purtăm masca. Eu recomand să purtaţi mască tot timpul când ieşiti din casă. În spaţiul public, indiferent că e în interior sau exterior e bine să purtăm mască
  • Despre reîntoarcerea la starea de urgență:Am discutat aceste chestiuni.Sperietoarea cu starea de urgență e vehiculată de multe lume. Nu intenționez să revenim la starea de urgență.Există măsuri mai puțin dure care au efecte poate chiar mai bune. Deci, cea mai bună prevenție este masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să închidem toată țara pentru a avea un efect de îngrădire. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență.
  • Sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume trebuie restricționate.Am văzut, din păcate, prea multe întruniri care au un substrat pozitiv, de tip nunți, botezuri, serbări, unde nu au fost respectate aceste restricții și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate.
  • Vom face tot ce trebuie făcut pentru a preveni intrarea în stare critică a sistemului spitalicesc.
  • Am avut solicitarea către Guvern pentru mai multe locuri la ATI.E nevoie de soluții concrete. Unde se poate extinde ATI, se va face acest lucru.
  • Despre închiderea școlilor: Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Sigur, acolo unde, din nefericire, în școală apar cazuri de boală, nu există alternativă, dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situații care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinții trebuie să își trimită copiii la școală ca să poată și ei să meargă la serviciu și așa mai departe. Deci, repet, măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate. Ca să nu existe exagerări, am convenit exact astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenților locali.
  • Despre alegerile parlamentare: Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul Național ne spune că din acest moment nu se mai poate face o anumită acțiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuția de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bilanțul cazurilor de coronavirus în România

Amintim că numărul de cazuri de Covid-19 a crescut alarmant în România. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, în raportul zilnic, 3.186 de cazuri noi de COVID-19 depistate în România, acesta fiind un record negativ înregistrat de țara noastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus.

Numărul de decese înregistrate într-un interval de 24 de ore este de 52. Alți 613 români sunt la Terapie Intensivă. Retestarea a scos la iveală 653 persoane pozitive.

Nu în ultimul rând, autoritățile au precizat că de la izbucnirea crizei sanitare au fost confirmate 148.886 de îmbolnăviri, iar 114.792 de pacienți au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”