Un amplu program de cooperare militară între România și SUA, pentru următorii 10 ani, a fost semnat, joi, la Washington, de către ministrul apărării naționale, NicolaeCiucă, aflat în vizită oficială la SUA, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper.
Europarlamentarul Cristian Bușoi salută semnarea documentului care prevede consolidarea cooperării SUA – România la Marea Neagră, afirmând că este ‘dovada unui parteneriat puternic bazat pe ajutor și susținere reciprocă’.
“Relațiile dintre România și SUA sunt din ce în ce mai strânse, iar parteneriatul dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii ajunge să fie pe zi ce trece mai puternic, cu beneficii majore pentru ambele părți”, scrie Cristain Bușoi pe Facebook.
Documentul face referire la prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate, se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării.
“Semnarea documentului: ”Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării 2020-2030”, care prevede consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate, dovedește clar și fără echivoc că avem un parteneriat puternic bazat pe ajutor și susținere reciprocă”, spune Bușoi.
De asemenea, anunțul făcut de ambasadorul SUA în România, Excelența Sa Adrian Zuckerman privind semnarea Acordului de Cooperare Interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare de la Centrala Cernavodă și alocarea a 8 miliarde de euro, se înscrie în aceeași serie de întărire a cooperării între cele două state, în baza Parteneriatului Strategic pe care îl avem.
“Vreau să îi felicit pe cei doi miniștri români, Nicolae Ciucă , Ministrul Apărarării Naționale și Virgil Popescu, Ministrul Economiei, care au lucrat în mod direct la realizarea acestor acorduri și au făcut posibilă semnarea lor. Sunt realizări importante pentru statul român pe care care cei doi îl reprezintă cu cinste și onoare.
România și SUA rămân parteneri de încredere unul pentru altul și este incontestabil faptul că acest lucru aduce un plus de siguranță românilor și beneficii de ordin economic”, mai spune europarlamentarul PNL.
În calitatea pe care o are, de Președinte al Comisiei pentru Industrie Cercetare și Energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi a subliniat tot timpul că, în contextul geopolitic dificil de astăzi, industria europeană de apărare nu își mai poate permite să fie dependentă de lanțurile de aprovizionare din țările asiatice.
“Statele membre trebuie să depună eforturi pentru o cooperare autentică în domeniul apărării UE, precum și în întărirea colaborării cu SUA, în cadrul Parteneriatului NATO.
Salut semnarea documentului care prevede consolidarea cooperării la Marea Neagră și reafirm nevoia de cooperare între SUA, România și implicit, Uniunea Europeană pe tema cybersecurității”, transmite Cristian Bușoi, președinte ITRE.