CORONAVIRUS | Tudor Ciuhodaru: ”Dacă nu testăm suntem condamnați. Suntem deja pe un teren minat” (VIDEO)

CORONAVIRUS | Tudor Ciuhodaru: ”Dacă nu testăm suntem condamnați. Suntem deja pe un teren minat” (VIDEO)
Foto: Facebook

Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași, a declarat, joi, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus, că suntem pe un teren minat, acesta considerând că ”dacă nu testăm suntem condamnați”.

Tudor Ciuhodaru: ”Evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală este greșită”

Medicul menționează că este nevoie de un număr de teste pentru depistarea Covid-19 mai mare.

”Eu am spus-o de la începutul acestei pandemii și nu am spus-o doar eu, a spus și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dacă nu testăm suntem condamnați.Propun, din nou, un Program Național de Testare Extinsă, eficientă, gratuită, de care să beneficieze toți românii, pentru că o testare extensie, dublată de izolare voluntară, ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice și ne putem uita că suntem deja pe un teren minat. Evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală este greșită, iar, în continuare, testăm puțin și prost. Valorile ar trebui să depășească 0,1% din populație, sunt recomandările Uniunii Europene, iar noi vedem că prin acea definiție de caz asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă este blocată, testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut, în spitale, în cămine pentru vârstnici, unde numărul de cazuri este mai mare decât în populația generală, dar, în schimb, nu-i depistăm pe cei care sunt printre noi adevărate bombe biologice și care transmit boala mai departe”, a declarat Tudor Ciuhodaru, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Klaus Iohannis: Suntem într-un punct critic

Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că suntem într-un punct critic și avem cu toții de făcut o alegere legată de sănătatea noastră.

”Situația epidemiologică nu ne permite revenirea la normalitatea de dinaintea izbucnirii epidemiei. Cu cât crește numărul de infectări și decese, cu atât de îndepărtăm mai mult de acest moment așteptat. Suntem într-un punct critic și avem cu toții de făcut o alegere legată de sănătatea noastră și a celor dragi. Vrem să mergem pe un drum care duce la supraaglomerarea cazurilor? E un drum la capătul căruia ne așteaptă suferință și pierderi incomensurabile. Sau alegem drumul cu o economie funcțională și o viață cât de cât normală? Putem avea asta, dacă respectăm regulile. Depinde de conștiința fiecăruia dintre noi dacă vom câștiga această bătălie fără precedent. Haideți să dăm dovadă de solidaritate”, a afirmat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că ”Planul e de a crește numărul de testări. Numărul de testări crește de la o săptămână la alta. Am avut câteva mii, iar azi am avut peste 27.000. E, însă, o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente. Asta se rezolvă simplu. Personalul calificat, însă, nu poate fi inventat peste noapte. Pregătirea cadrelor durează ani și ani”.

Pandemia ar putea să se termine pe data de 1 iulie 2021

AstraZeneca ar putea începe să profite de pe urma vaccinului pentru COVID-19 imediat după 1 iulie 2021, a anunțat Financial Times miercuri, citând un document care arată că producătorul britanic de medicamente poate declara atunci că pandemia s-a încheiat.

Compania listată la Londra a declarat anterior că nu va profita de pe urma vaccinului pe care îl produce „în timpul pandemiei”, iar raportul atribuie un memorandum de înțelegere semnat anul acesta între AstraZeneca și organizația braziliană de sănătate publică, Fiocruz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`