Legea referendumului: Reactualizarea listelor permanente se face de către primari, în cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei de vot

Legea referendumului: Reactualizarea listelor permanente se face de către primari, în cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei de vot

Judecătorii CCR au decis, joi, să amâne luarea unei hotărâri privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, până pe 12 septembrie. Până atunci, judecătorii CCR aşteaptă datele exacte privind numărul total al alegătorilor din România. Numărul alegătorilor din listele electorale permanente se stabileşte, însă, înainte de vot şi nu după, precizare care apare inclusiv în Legea referendumului. 

Potrivit Art. 17, alin. 2 din Legea nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, „reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari (…) în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Data referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu a fost stabilită pe 6 iulie, după suspendarea preşedintelui în Parlament. Astfel, reactualizarea trebuia să fie făcută până cel târziu 11 iulie. Pe 25 iulie, cu patru zile înaintea referendumului, ministrul de Interne, Ioan Rus, anunţa numărul oficial al alegătorilor, în baza căruia se organizează acest scrutin.

„În acest moment lista finală cu alegățorii este stabilită, sunt 18.292.514 cetățeni români cu drept de vot. Dintre aceștia, avem și 623 de tineri care împlinesc 18 ani exact pe 29 iulie. Și cei care împlinesc 18 ani pe 29 iulie se regăsesc pe listele de vot. Începând de astăzi nu mai ștergem pe nimeni de pe listă, care îi va cuprinde și pe cei care vor muri de azi până atunci. O să fie probabil câteva zeci de persoane sau sute,” a declarat atunci Ioan Rus. Ministrul a subliniat chiar că lista nu mai poate fi corectată, deoarece începe procesul de multiplicare.

Vezi AICI declaraţiile lui Ioan Rus

De altfel, Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis acelaşi număr şi ca răspuns la solicitarea CCR formulată ieri (n.r. miercuri). “Ministerul a primit, în cursul zilei de miercuri, această solicitare din partea Curţii şi, drept răspuns, a fost comunicat numărul de 18.292.514 de persoane, respectiv cel precizat de MAI înainte de referendumul din 29 iulie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

A doua zi dimineaţă (n.r. astăzi), MAI a revenit asupra numărului. “Ministerul de Interne, ca administrator al bazei de date, nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele eletorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale”, s-a precizat într-un document al Evidenţei Persoanelor, aflată în subordinea MAI.

Vezi AICI documentul Evidenţei Persoanelor

Conform Art. 22 din aceeaşi lege privind organizarea referendumului, „autorităţile publice care au întocmit listele electorale le vor înainta birourilor electorale ale secţiilor de votare cu două zile înainte de data desfăşurării referendumului”.

De asemenea, orice modificare ulterioară se comunică de îndată birourilor electorale ale secţiilor de votare”. 

Supravegherea reactualizării listelor permanente pică în sarcina BEC.

Potrivit Art. 25, Biroul Electoral Central veghează la reactualizarea listelor electorale permanente, la întocmirea copiilor de pe acestea şi la transmiterea lor la birourile electorale ale secţiilor de votare, supraveghează corecta desfăşurare a referendumului, centralizează la nivel naţional rezultatele acestuia, pe care le înaintează Curţii Constituţionale”.

Vezi AICI Legea nr. 3/2000 privind referendumul

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:00 - Emil Hurezeanu, după ce a primit aviz favorabil pentru MAE: Este lumea revenirii la suveranitatea limitată, la războiul de agresiune / Nu sunt neapărat adeptul alinierilor cu orice preț și al practicii pilotului automat (VIDEO)
16:51 - Incendiu în Dâmbovița. O cisternă cu GPL a luat foc după ce a fost implicată într-un accident rutier cu o altă cisternă și un autoturism (VIDEO)
16:43 - Daniel Breaz: Indexările de pensii ar trebui să fie făcute. Pensionarilor trebuie să le dăm ceea ce s-a promis / Trebuie să ne gândim cum creștem PIB (VIDEO)
16:40 - Marina Voica, la 88 de ani, va sărbători Crăciunul cu preparate tradiționale aduse în dar de vecinii din Breaza: „Eu nu prea gătesc”
16:27 - Dezastru ecologic după răsturnarea petrolierelor rusești în Marea Neagră. Peste 12 delfini și sute de păsări au murit
16:20 - Alexandru Muraru: Premieră absolută în istoria Parlamentului – un condamnat definitiv și un urmărit penal, propuși de partidele extremiste AUR și SOS pentru președinția celor două camere
16:09 - Elvira Deatcu, dezvăluiri surprinzătoare! De ce frumusețea i-a fost o piedică în carieră: „Nu e plăcut s-auzi: „Ești prea arătoasă pentru acest rol””
15:59 - Zelenski s-a înfuriat că premierul slovac a fost la Moscova și a vorbit cu Putin despre gazele rusești
15:43 - Riscul de avalanșă este ridicat în zona alpină înaltă. Salvamont România: „Atenţie maximă”
15:32 - Crin Antonescu, despre faptul că a fost desemnat candidatul Coaliției: „Nu am solicitat candidatura, mă întorc pentru că suntem într-o situație dificilă, critică”