Cocktailul de anticorpi primit de Donald Trump. Ar putea fi folosit și în România: care este piedica

Cocktailul de anticorpi primit de Donald Trump. Ar putea fi folosit și în România: care este piedica
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Stefani Reynolds

Președintelui SUA, Donald Trump, i s-au administrat o serie de medicamente aflate în teste clinice, pentru tratarea simptomele Covid-19. Acestea includ remdesivir, dexametazonă steroidă și un cocktail experimental de anticorpi produs de către Regeneron Pharmaceuticals.

Folosirea lui ar putea să înceapă și în România, însă ea este împiedicată de birocrație -medicii români nu au aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a începe studiile clinice.

În ce constă Cocktailul de anticorpi primit de Donald Trump

În timp ce remdesivirul și dexametazona sunt cunoscute a fi utilizate pentru cazuri ușoare și severe de Covid, cele opt grame de cocktail experimental pe care Trump le-a primit naște controverse – parțial pentru că este încă în curs de testare, dar și pentru că folosește o metodă de cercetare care a agitat Baza electorală a lui Trump în trecut: cercetarea celulelor stem embrionare.

Într-o declarație din aprilie, compania a spus: „Regeneron folosește o mare varietate de instrumente și tehnologii de cercetare pentru a ajuta la descoperirea și dezvoltarea de noi terapii. Celulele stem sunt un astfel de instrument. ” Acesta a adăugat că există „eforturi limitate de cercetare care utilizează … celule stem embrionare umane”.

Tratamentul pe care Trump îl folosește este o combinație de doi anticorpi monoclonali care țintesc, practic, proteina de suprafață a virusului, acea proteină prin care virusul se atașează de celula țintă și prin intermediul căreia intră în interiorul celulei.

Acești doi anticorpi monoclonali sunt selectați din serurile pacientului, din sângele pacienților care au avut această infecție și, ulterior, replicați, recombinați pe șoareci care au același tip de răspuns imun ca omul.

Rezultatele tratamentului

În ceea ce privește rezultatele, acestea indică faptul că odată adminsitrat tratamentul reduce încărcătura virală. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensității simptomatologiei.

Despre tratamentul președintelui Trump, medicul Virgil Musta a precizat că nu este lipsit de riscur având în vedere că se află încă în faza de testare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`