Pelerinajul la racla Sfintei Cuvioase Parascheva din Iași se va desfășura în condiții speciale în acest an, după ce autoritățile au decis că organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.
Cu toate acestea, potrivit presei locale, pelerinii au ales să vină în continuare, nu în grupuri organizate, ci familii, însă, şi din alte judeţe. Mulți dintre cei prezenți susțin că au decis să vină acum și să își asume eventuale riscuri pentru a evita cozi.
Deocamdată coada cu pelerini este doar în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Marian Timofte, Vicar administrat al Arhiepiscopiei Iașilor a anunțat că aseară, 5 octombrie 2020, s-a organizat o ședință pentru a stabili desfășurarea în condiții de siguranță Hramul Cuvioasei Parascheva.
Coada pelerinilor care vin la racla Sfintei se va putea extinde și în afara curții Mitropoliei din Iași, însă doar cu respectarea condițiilor impuse de forțele de ordine.
„A avut loc o şedinţă care se organiza anual pentru cooperarea şi bună desfăşurarea a Hramului Cuvioasei Parascheva. Această şedinţă a fost programată anterior dispoziţiei data aseară referitoare la deplasarea celor care sunt din alte localităţi la Iaşi. Dată fiind această dispoziţie anunţată aseară nu s-au putut lua foarte multe decizii. Ea a venit în mod surprinzător şi inclusiv noi suntem în situaţia de a mai reconsidera anumite aspecte cu caracter administrativ, nu liturgic. Spuneam că anunţul făcut aseară prin care se interzice deplasarea celor din alte localităţi în localitatea în care are loc o sărbătoare religioasă este suprinzătoare. Nu ştim în ce măsură ea va putea fi implementată la modul practic. Fiecare pe segmentul său de competență îşi va analiza ceea ce are de făcut în aceste noi condiţii. Dacă sunt din municipiul Iaşi, coada se va putea extinde dincolo de curtea Mitropoliei pentru că vorbim despre un oraş de aproximativ 400.000 de locuitori. ”, a declarat Marian Timofte, Vicar administrativ, Arhiepiscopia Iașilor.
Potrivit Hotărârii adoptate luni deCNSU, ”organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că această decizie a fost luată ținând cont de faptul că riscul de infectare cu noul coronavirus este foarte mare atunci când pelerinii circulă dintr-o localitate în alta, timp de mai multe ore, cu autocarul, de exemplu.
„Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar cu participanţi vor fi numai cei care au domiciliu sau reşedinţă în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a declarat Raed Arafat.