EXCLUSIV // Sportivii care vin în țară din zonele cu risc epidemiologic ridicat sunt exceptaţi de la regulile privind carantina, susțin reprezentanții MTS

EXCLUSIV // Sportivii care vin în țară din zonele cu risc epidemiologic ridicat sunt exceptaţi de la regulile privind carantina, susțin reprezentanții MTS
sursa foto: pixabay

EXCLUSIV // Sportivii care fac parte din delegațiile oficiale și care se deplasează în statele aflate în zona galbenă pentru a participa la competiții sunt exceptați de la normele privind intrarea în carantină atunci când vin în țară, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, pentru B1.RO.

Potrivit acestuia, în acest caz se aplică prevederile din Hotărârea nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La articolul 2, litera l din Anexa 3 se precizează faptul că sunt exceptați de la regulile privind intrarea în carantină “membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive organizate pe teritoriul României, în condițiile legii”.

Deocamdată această prevedere este încă în vigoare până când autoritățile vor stabili alte reglementări în acest sens.

Pe de altă parte, Octavian Morariu, reprezentant al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman a precizat că intrarea sau nu în carntină a sportivilor depinde de acordurile existente între federațiile internaționale și ministere: “Depinde de acordurile punctuale între ministere, între federațiile internaționale și de negocierea între Federațiile sportive și ministerele respective. Nu e nimic bătut în cuie, sunt niște principii și apoi se stabilește de la caz la caz. Dar se pleacă de la regula de bază care este cea a Guvernului”.

Autoritățile au luat decizia ca cetățenii care ajung în România venind din state cu un indice de contaminare mai mare decât al țării noastre și plănuiesc să stea aici pentru o perioadă mai lungă, vor intra în carantină pentru 14 zile.

Cu tote acestea, persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Evaluarea Institutului Național de Sănătate Publică a arătat că în această perioadă am avut o creștere a numărului de localități cu un indice peste 3, cumulat la 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori, precum și a celor care au trecut într-un scenariu galben, între 1 și 3. În acest context s-au făcut evaluări la tot ce înseamnă activități relaxate sau cu revenirea la normal, s-au făcut evaluări și actualizări ale listelor țărilor care au un indice ridicat. Ca urmare a acestei actualizări, s-au luat anumite decizii. Astfel, pentru cetățenii care vin din țările cu un indice mai ridicat decât al țării noastre, se impun și o serie de reguli. Pentru cei care vin să stea trei zile în România, pot veni cu un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. Pentru cei care vin să stea o perioadă mai lungă, intră în carantină pentru 14 zile, cu posibilitatea ca a opta zi să efectueze, la cerere, un test, testul fiind negativ, la zece zile pot ieși din carantină. Ceilalți rămân în continuare pentru cele 14 zile în carantină”, a mai spus Nelu Tătaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”