Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) transmite că a luat act de decizia autorităților privind organizarea pelerinajelor religioase și precizează că, în esență, sărbătoarea Sfintei Parascheva nu este afectată de noile măsuri. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, în ședința de luni, ca organizarea de sărbători religioase să fie permisă în continuare, dar la acestea vor putea participa doar persoanele care au domiciliu sau reședința în locul unde se desfășoară evenimentul. În aceste condiții, purtătorul de cuvânt al MMB, Constantin Sturzu, i-a îndemnat pe credincioșii care doreau să participe la pelerinajul de Sfânta Parascheva, dar care nu sunt din Iași, ”să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei”.
„Am luat act de decizia autorităţilor. În esenţa ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioşi care vor putea participa, în speţă cei din Iaşi. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iaşi să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune şi le va aduce mângâiere. Cu siguranţă pentru aceşti pelerini va veni şi clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte”, a precizat preotul Constantin Sturzu, citat de News.ro.
Potrivit Hotărârii adoptate luni de CNSU, ”organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că această decizie a fost luată ținând cont de faptul că riscul de infectare cu noul coronavirus este foarte mare atunci când pelerinii circulă dintr-o localitate în alta, timp de mai multe ore, cu autocarul, de exemplu.
„Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar cu participanţi vor fi numai cei care au domiciliu sau reşedinţă în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a declarat Raed Arafat.
Anterior deciziei CNSU, primarul Iașului,Mihai Chirica, a anunțat că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care aduc pelerini la moaștele Sfintei Parascheva.
„Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi. (…) Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Deci nu veniţi pentru că va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Nu închidem circulaţia. Nu vă hazardaţi, pentru că nu asigurăm condiţii ca în anii precedenţi”, a declarat Mihai Chirica.