România a înregistrat un nou record de pozitivare. 1 din 4 persoane testate au fost confirmatecu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la „Matei Balș”, credecă este nevoie de noi măsuri. Chiar și dacă vor fi luate imediat, vor avea rezultate abia peste două săptămâni, timp în care unitățile sanitare vor fi în continuare extrem de solicitate, a subliniat medicul.
„Contagiozitatea este ceva mai mare decât a gripei și diferența este că la gripă avem o armă cu care să luptăm. În lupta cu SARS-COV-2, singura armă este protecția, lucru pe care, din păcate, foarte multă lume oneglijează sauoignoră.
Dacă mâine se vor lua anumite măsuri, primele semne vor fi perceptute abia peste următoarele două săptămâni. Acolo unde nu se respectă regulile, trebuie sancționate acele entități, potrivit legii. De la amendă, până la închiderea sau interzicerea acelor activități care nu pot sau nu doresc să respecte regulile. Cred că fiecare trebuie să-și reevalueze riscul și să se restabilească regulile. Dacă într-o locație nu se poartă mască, dintr-un motiv sau altul, cred că trebuie penalizată”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.
Virgil Musta admite faptul că testarea în masă ar fi binevenită, însă cu anumite condiții.
„Este eficientă doar dacă este urmată de izolarea persoanelor respective. Degeaba diagnosticăm dacă nu izolăm, pentru că pacienții sau persoanele care sunt pozitive și umbă prin comunitate, contaminează pe alții.
Problema este că dacă spitalele vor fi pline, nu vom mai putea oferi acele servicii medicale de care persoanele respective de care vor avea nevoie. Va trebui să alegem între cine să trăiască și cine să moară”, a punctat medicul din Timișoara pentru B1.ro.
Medicul Virgil Musta a vorbit și despre problema stocurilor de Remdesivir, care aproape că s-au epuizat. Medicamentul este unul dintre puținele cu efect cert în tratarea infecției cu SARS-COV-2.
„Remdesivirul se administrează pentru formele medii și severe de boală, dar nu la cele care necesită terapie intensivă. Din păcate,la ora actuală, cantitatea de Remdesivir la nivelul țării este foarte mică. Noi, în spitalul ‘Victor Babeș’nu mai avem Remdesivir.
Este o comandă foarte mare făcută de țară la nivelul comunității europene. Comunitatea europeană urmează să achiziționeze pentru întreaga Europă o canitate foarte mare pe care să o trimită apoi statelor, în funcție de solicitări. Încă nu s-a finalizat această licitație, poate fi o problemă de săptămâni de zile”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.