EXCLUSIV // Secțiile ATI încep să cedeze. Dr. Virgil Musta: „Va trebui să alegem între cine va avea șanse să supraviețuiască și cine nu”

EXCLUSIV // Secțiile ATI încep să cedeze. Dr. Virgil Musta: „Va trebui să alegem între cine va avea șanse să supraviețuiască și cine nu
Foto: Facebook

5 octombrie 2020 marchează un nou record în ceea ce privește rata de pozitivare cu COVID-19în România. 1 din 4 persoane testate au fost găsite cu SARS-COV-2, o situație care forțează și mai tare secțiile în care sunt internați pacienții cu o stare de sănătate deosebit de gravă, adică la ATI.

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, atenționează asupra faptului că secțiile de terapie intensivă vor fi puse într-o ipostază total nefericită, dacă trendul ascendent va continua.

„Cifrele ne transmit același lucru de aproximativ două săptămâni, că suntem într-o fază ascendentă a pandemiei. Dacă nu se iau măsuri foarte rapid și foarte ferme, paharul s-a umplut. Nu mai avem unde să internăm pacienți, nu mai avem secții de terapie intensivă și ne vom afla într-o situație critică în care va trebui să selectăm care dintre pacienți va supraviețui sau va avea șanse să supraviețuiască și care nu.

Riscăm să ajungem în situația Italiei, aSpaniei și a Franței, care, din cauza faptului că sistemul de sănătate a fost copleșit, oamenii au decedat la domiciliu.

Noi nu mai avem locuri la ATI. Spitalul de suport are o unitate mobilă de ATI și acolo mai sunt vreo 3-4 locuri. Nu prea se mai poate, pentru că paharul este plin. Următoarea picătură, probabil va devărsa paharul și vor ajunge în situația foarte neplăcută pentru toată lumea”, a declarat Virgil Musta pentru B1.ro.

COVID-19. Rată de pozitivare de 24,34% în ultimele 24 de ore

1.591 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate de Grupul de Comunicare Strategică luni, 5 octombrie 2020, din 6.537 de teste efectuate în ultimele 24 de ore (4.454 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.083 la cerere).

Dacă până la începerea școlii rata de pozitivare era de 5-6%, în ultimele săptămâni a cunoscut un trend ascendent. În baza datelor din ultimele 24 de ore, rata de pozitivare este de 24,34%. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București (562), Iași (116), Cluj (83) și Neamț (69).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`