Armenia și Azerbaidjan se acuză reciproc de atacuri în zone civile. În a noua zi de lupte în regiune, ciocnirile par tot mai intense

Armenia și Azerbaidjan se acuză reciproc de atacuri în zone civile. În a noua zi de lupte în regiune, ciocnirile par tot mai intense
foto: Hepta.ro / Sputnik / Dmitriy Vinogradov

Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc de atacuri asupra unor zone civile, luni, în a noua zi de lupte estimate drept cele mai mortale ciocniri în regiunea Caucauzului de Sud din ultimii 25 de ani, transmite Reuters.

Sute de persoane și-au găsit sfârșitul în cei mai recenți zori de război pentru Nagorno-Karabah, o enclavă de munte care aparține Azerbaidjanului în viziunea dreptului internațional, dar care este populată și guvernată de etnici armeni.

Luptele s-au intensificat în timpul weekendului recent încheiat, însă perspectiva unui armistițiu a părut îndepărtată, după un discurs fără compromis susținut duminică de către președintele azer Ilham Aliyev.

Într-o adresare televizată către națiune, Aliyev a declarat că forțele azere continuă să câștige teren în recuperarea teritoriilor pe care le-au pierdut în favoarea etnicilor armeni în anii 1990, deși Armenia a pus la îndoială victoriile pretinse de tabăra adversă.

Președintele Ilham Aliyev a cerut Armeniei să prezinte un calendar de retragere din Nagorno-Karabah și din regiunile azere înconjurătoare, și a subliniat că Azerbaidjan nu va pune capăt acțiunilor militare până nu se va întâmpla acest lucru.

„Azerbaidjanul are o condiție, iar aceea este eliberarea teritoriilor sale”, a spus el. „Nagorno-Karabah este teritoriul Azerbaidjanului”, a adăugat șeful statului azer.

Într-o poziție exprimată imediat după discursul președintelui azer, Artsrun Hovhannisyan, oficial în Ministerul armean al Apărării, a afirmat: „Nu cred că există vreun risc pentru Erevan, dar în orice caz suntem în război”.

Luptele au stârnit îngrijorări cu privire la stabilitatea Caucazului de Sud, regiune traversată de gazoductele care transportă petrol azer și gaz către piețele internaționale, precum și la posibilitatea ca alte puteri regionale să fie atrase în conflict – Azerbaidjanul este sprijinit de Turcia, care are o relație ostilă cu Armenia, în timp ce Armenia are un pact pentru apărare cu Rusia, care furnizează, totuși, armament către amândouă.

Armenia acuză Azerbaidjanul de atacuri asupra Stepanakert și promite răzbunare. La rândul său,Baku acuză Erevanul de lovituri în zone civile

Reprezentanții regiunii Nagorno-Karabah au declarat, luni, că forțele azere au atacat cu rachete centrul său administrativ, Stepanakert, în timp ce Azerbaidjanul susține că Armenia a lansat mai multe proiectile spre diferite orașe din afara enclavei.

„Inamicul trage cu rachete spre Stepanakert și Shushi. Răspunsul Ministerului Apărării nu se va lăsa așteptat”, a afirmat Vahram Pogosyan, purtător de cuvânt al liderului din Nagorno-Karabah.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului armean al Apărării a afirmat: „Lupte intense sunt în desfășurare”.

De partea cealaltă, Azerbaidjanul acuză Armenia că a lansat atacuri cu rachete împotriva unor zone cu populație densă și a infrastructurii civile din Azerbaidjan. Ministerul azer al Apărării susține că sistemul său de radar a constatat că lansările au fost făcute din interiorul Armeniei.

„Este fals și o completă dezinformare că Armenia ar fi deschis focul asupra unor cetăți azere”, a a fost replica lui Hovhannisyan, oficial în Ministerul armean al Apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător