Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, şi-a anunţat, joi dimineaţă, demisia din funcţie, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul Instituţiei.
Patapievici a anunţat în debutul conferinţei că este ultima dată când vorbeşte în calitate de preşedinte al ICR. Scopul conferinţei, a precizat acesta, este prezentarea motivelor pentru care conducere ICR a decis să se retragă.
„Este ultima instanţă în care voi reprezenta Institutul Cultural Român. Scopul acestei conferinţe de presă este să vă expunem motivele pentru care actuala conducere înţelege să părăsească ICR printr-o decizie de protest”, a spus Patapievici la începutul conferinţei.
Acesta a spus că demisia este motivată în primul rând de trecerea ICR în subordinea Senatului. Scopul Ordonanței de Urgență prin care se face această trecere este, consideră Patapievici, schimbarea misiunii Institutului, astfel încât să se adreseze românilor din diaspora, în ceea ce numește „o abordare naționalistă” a Senatorilor.
Astfel, el consideră că în viziunea guvernului Ponta, arhitectura care a permis construcția autonomiei ICR afectează sentimentul de apartenență la națiunea română a celor stabiliți în străinătate. Deși a existat „un enorm val de solidaritate” cu ICR, guvernul a continuat demersurile pentru a trece Institutul în subordinea Senatului.
De asemenea, Patapievici a dorit să definească ICR ca un „mediator flexibil” între cultura românească și cea internațională, adăugând că „vestea bună este că am reușit.Vestea proastă este că acest lucru, în acest moment, prin voință Parlamentului, Guvernului și a CCR s-a încheiat.”
Patapievici, despre demisia de la ICR
Horia Roman Patapievici a anunțat încă de marţi că își va da demisia de la conducerea ICR, în urma deciziei Curții Constituționale privind trecerea Institutului în subordinea Senatului. Patapievici a anunţat atunci că întreaga conducere a ICR va demisiona, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune, în condițiile reducerii severe a bugetului.
Ministerul Finanţelor a informat ICR, printr-o adresă, că vor fi operate o serie de modificări, incluzând reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentând mai mult de o treime. De asemenea, Ministerul a cerut ICR să se încadreze în restul sumei prevăzute în bugetul aprobat la sfârşitul anului trecut, de 28,5 milioane de lei.
Curtea Constituțională a decis, marți dimineață, că Ordonanța de Urgență nr. 27/2012, adoptată de Guvern pe 13 iunie, privind trecerea ICR din subordinea președinției în cea a Senatului este constituțională. (Detalii AICI)