Raed Arafat: „La acest moment nu se discută de închiderea unor activităţi sau de lockdown”

Raed Arafat: „La acest moment nu se discută de închiderea unor activităţi sau de lockdown”
Foto: gov.ro

Prezent la Târgu Mureș, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea SMURD în România, Raed Arafat, președintele Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că la acest moment nu se discuta închiderea unor activități în România și nici un lockdown, în contextul numărului ridicat de cazuri de COVID-19.

Șeful DSU a precizat că vor fi luate măsuri suplimentare, la nivel local, în condițiile în care numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 este în creștere în România, informează Agerpres.

Arafat: Nu știu dacă este vorba despre o stare de urgență

Președintele Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat că deocamdată ar fi posibilă impunerea unor măsuri mai stricte, care să amelioreze răspândirea noului coronavirus.

Nu ştiu dacă este vorba de o stare de urgenţă, dar vorba de măsuri care să fie luate suplimentar din cauza creşterii numărului cazurilor, asta este posibil. Noi tot timpul am zis că este posibil ca să se ia măsuri locale, măsuri zonale care să fie intensificate, iar controalele să fie intensificate pentru că trebuie să controlăm această creştere. (…) Nimeni nu a vorbit concret de o stare de urgenţă sau nimeni nu a spus – sau cel puţin nu am auzit eu – că va fi instituită o stare de urgenţă. Trebuie să fie totuşi instituite unele măsuri pentru că unele prefecturi au început să le instituie, unde cifra este mai mare, incidenţa e mai mare, să instituie nişte reguli judeţene, locale, în anumite localităţi şi ne putem aştepta să crească astfel de măsuri. (…) La acest moment nu se discută de închidere sau de lockdown, cum ziceţi, în acest moment nu”, a declarat Raed Arafat, potrivit sursei citate mai sus.

Respectarea măsurilor sanitare și cooperarea dintre populație și autorități, extrem de importantă

Totodată, șeful DSU susține că o cooperarea între populați și autorități, dar mai ales respectarea măsurilor sanitare cu strictețe, este cât se poate de importantă în acest moment.

Fără discuţie aceste măsuri sunt necesare şi cea mai necesară este colaborarea oamenilor, precum purtarea măştii, respectarea regulilor de distanţare şi acesta este cel mai important lucru. (…) Dacă asta nu se rezolvă, atunci degeaba luăm măsuri dacă oamenii nu le respectă. Oamenii trebuie să lase la o parte semnele de întrebare care au fost puse de unii şi de alţii, care nu ştiu ce motive au avut în spate ca să ducă aceste campanii împotrivă, şi să asculte totuşi recomandările care vin oficial, care vor să rezolve această problemă. Oamenii ar trebui să fie echipă cu noi, o echipă în care noi să lucrăm împreună cu ei”, a precizat el.

Gripa sezonieră și infecția cu noul coronavirus

Raed Arafat a explicat și faptul că sezonul rece, de toamnă, aduce și virozele și gripa, iar simptomele acestora se vor combina cu simptomele pentru COVID-19.

Problema gripei sezoniere este că se combină cu prezenţa acestui virus şi normal că persoanele vulnerabile sunt vulnerabile şi la unul şi la altul, iar asta pune viaţa lor în pericol mai mare. De aici noi insistăm pe partea de prevenire şi vaccin. Totuşi purtarea măştii previne şi gripa sezonieră şi riscul de infectare, aşa că revenim la purtarea măştii şi igienă, care sunt mai importante”, a explicar Raed Arafat, potrivit sursei citate mai sus.

Mesaj cu ocazia a 30 de ani de SMURD

Rael Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a afirmat sâmbătă, 3 octombrie, cu ocazia aniversării a 30 de ani de SMURD (Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare), că cele mai mari consumatoare de timp au fost munca de convingere și schimbarea mentalității oamenilor. În ciuda celor 30 de ani care se aniversează astăzi, chiar și după trecerea acestor trei decenii, o serie de întrebări pe care pompierii și medicii le puneau la început, persistă și sunt reîntâlnite și astăzi.

Totul e o provocare, acum 30 de ani a fost o provocare, astăzi continuă să fie o provocare. Şi cu pandemia este şi provocarea mai complexă şi mai mare. (…) Îmi aduc aminte ce discuţii au fost în jurul echipajului de prim-ajutor: ‘nu se poate ca pompierii să defibrileze, numai medicii pot să defibrileze!’. Şi totuşi a fost pornit primul echipaj de prim-ajutor la Ibăneşti, urmat de Iernut, Sovata, Sighişoara şi, la o lună, primul defibrilat de pompieri s-a reîntors acasă în picioare, era resuscitat de echipajul de la Iernut. Deci se poate, dar munca de convingere şi schimbarea mentalităţilor au fost poate cele mai mari consumatoare de timp. Chiar dacă ştiam că ceea ce vrem să facem este corect, este bine, trebuia să convingem şi de multe ori trebuia să ne luptăm cu mentalităţi care nu vor să se schimbe sau să lucrăm cu cei care voiau să se schimbe şi să îi convingem că ceea ce vrem să facem este un lucru bun, nu pentru noi, ci pentru ceilalţi (…) Multe întrebări, unele legitime, la care trebuia să răspundem şi să explicăm, dar dacă mă credeţi încă şi astăzi răspund la aceste întrebări, când sunt întrebat de unii şi de alţii, nu se termină, aceste întrebări se repetă zilnic de către oameni care nu ştiu ce s-a făcut, de către oameni care nu cunosc sistemul. Ok, ei întreabă, noi explicăm, dar uneori şi de către personaje rău-voitoare care nu vor să recunoască munca pe care am făcut-o cu toţii, şi cei prezenţi, şi cei absenţi, ca să ajungem unde suntem. Milioane de vieţi! Da, milioane de vieţi, dacă luăm de la prima intervenţie care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, la Târgu Mureş”, a declarat Raed Arafat, Târgu Mureș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)