CORONAVIRUS | OMS: Virusul afectează mai mult marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării

CORONAVIRUS | OMS: Virusul afectează mai mult marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării
Foto: Hepta

Directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria Neira, a avertizat, vineri, că noul coronavirus pare să afecteze mai mult sănătatea în marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării şi ai căror locuitori sunt mai susceptibili să contracteze boli, şi nu doar respiratorii, fapt ce necesită ”o reorganizare” urgentă a marilor urbe, pentru a da prioritate deplasării pietonale şi a le face mai salutare.

OMS avertizează că SARS-CoV-2 afectează mai mult marile oraşe, expuse ani de-a rândul poluării

Maria Neira a insistat că sănătatea este o chestiune publică care necesită protejarea naturii, acea sursă necesară vieţii, scrie FE, citată de Agerpres.

”Dacă distrugem natura, care este sursa noastră de viaţă, vom provoca probleme grave de sănătate publică şi ne vom face singuri rău”, a mărturisit Neira.

Directoarea Departamentului de sănătate publică şi mediu din cadrul OMS a mai spus că s-a evidenţiat o legătură, ce trebuie încă verificată, care arată că în oraşele cu niveluri mari de poluare, infecţia COVID-19 a lovit mai mult cetăţenii şi ”nu este un lucru întâmplător”.

”Trebuie să înţelegem că distrugerea mediului înconjurător înseamnă acel consum nestăvilit, traficul supraaglomerat, comerţul cu animale sălbatice, practicile agricole intensive, deforestările, poluarea cu plastic…..”, a adăugat Maria Neira.

În opinia ei, aceşti factori, alături de poluarea oraşelor populate excesiv şi posibilitatea ca în era globalizării să facem înconjurul lumii în 24 de ore generează „cocktailul perfect” pentru ca anumite virusuri să găsescă condiţii ideale pentru a se răspândi.

STUDIU: Sunt suficiente 30 de secunde pentru infectarea cu Covid-19

Amintim că cercetătorii de la Universitatea Princeton susțin că ne putem infecta cu noul coronavirus chiar și în cadrul unei conversații.

Potrivit studiului, în timpul unei conversații se poate crea un flux de aer conic ca un jet, ce poate transporta picături infectate cu noul coronavirus chiar și pe parcursul a câtorva metri.

În acest fel, putem contacta virusul foarte repede, chiar și când vorbim cu o persoană.

Aceștia au constatat că în timpul unei conversații se creează un flux de aer conic, care pot transporta picături infectate cu Covid-19.

Cum pot transmite virusul persoanele pozitive asimptomatice

Persoanele infectate cu noul coronavirus, dar asimptomatice, pot răspândi infecția mai ales în situațiile în care nu poartă mască de protecție și se află în spații aglomerate pentru o perioadă mai lungă de timp. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un grafic prin care sunt detaliate cazurile potențiale unde există riscul răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 de către persoanele infectate, dar care nu prezintă simptomele specifice pentru COVID-19.

Astfel, cel mai mare risc de transmitere a virusului apare în condițiile în care asimptomaticii se află în zone aglomerate, indiferent dacă sunt în aer liber sau în spații închise și nu poartă mască de protecție, iar oamenii strigă sau cântă sau, pur și simplu, vorbesc.

Din graficul transmis de autorități mai reiese că, în general, spațiile închise care nu sunt aerisite corespunzător sunt locurile cu cel mai mare risc de contaminare cu SARS-CoV-2, în special dacă acestea sunt aglomerate, iar contaactul dintre persoane este de lungă durată. Riscul transmiterii scade dacă oamenii poartă măști de protecție.

Totodată, tusea sau strănutul, chiar dacă sunt produse de iritații sau alergii, duc la o creștere a riscului de infectare în interior, indiferent de gradul de ventilație.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)