O nouă speranță în lupta cu coronavirusul. Un potențial vaccin anti-Covid urmează să fie testat pe oameni în Gemrnia. Este vorba despre un vaccin produs de compania de biotehnologie IDT Biologika, care devine astfel a treia companie germană de profil, după BioNTech şi CureVac, care poate testa pe oameni un vaccin experimental împotriva noului coronavirus.
Compania de biotehnologie IDT Biologika a obţinut avizul autorităților germane de a începe faza de testare pe oameni, în urma rezultatelor promiţătoare din studiile anterioare.
Vaccinul, dezvoltat în cooperare cu Centrul german de cercetare în domeniul infecţiilor, va fi testat pe 30 de persoane între 18 şi 55 de ani, care vor primi două doze de vaccin la interval de patru săptămâni, transmite Reuters.
Următorul pas este testarea vaccinului pe persoane vârstnice, dar spre finalul anului și doar dacă primul test va avea un rezultat încurajator.
IDT Biologika, cu sediul la Dessau-Rosslau, în Germania de est, produce vaccinuri pentru companii farmaceutice şi participă la şase proiecte împotriva COVID-19, inclusiv unul privind un vaccin experimental împotriva coronavirusului al laboratoarelor AstraZeneca. Propriul său vaccin are la bază un virus variolic modificat şi atenuat, care a mai fost folosit pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului care a provocat MERS.
Comisia Europeană a anunțat că, în data de 18 septembrie, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică producătoare devaccin anticoronavirus, Sanofi-GSK, potrivit unui comunicat de presă aleuropa.eu.
Potrivit reprezentanților de la Bruxelles, contractul va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziționeze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de Sanofi-GSK.
Comisia semnase înainte un contract și cuAstraZenecași continuă să discute acorduri similare cu alțiproducători de vaccinuri, precum Johnson &Johnson,CureVac,ModernașiBioNTech, cu care a încheiat discuții exploratorii.
„În condițiile în care un număr de țări din Europa se confruntă cu focare noi după perioada de vară, un vaccin sigur și eficace este mai important decât oricând pentru a depăși această pandemie și efectele sale devastatoare asupra economiilor și societăților noastre. Acest al doilea acord reprezintă încă o etapă importantă în cadrul Strategiei UE privind vaccinarea. Astăzi ne extindem posibilitățile pentru a ne asigura că cetățenii UE și cetățenii din întreaga lume își pot relua treptat viața de zi cu zi și pot începe să se simtă din nou în siguranță.”, spune StellaKyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Potrivit Comisiei, Sanofi și GSK elaborează un vaccin recombinant împotriva COVID-19, folosind tehnologii inovatoare de la ambele companii.
Companiile au demarat un studiu de fază 1/2 în septembrie, care va fi urmat de un studiu de fază 3 până la sfârșitul anului 2020. Dacă aceste etape se desfășoară cu succes și sub rezerva unor considerente de reglementare, companiile urmăresc să pună vaccinul la dispoziția publicului până în a doua jumătate a anului 2021.