Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat vineri că, în cazul în care va continua creșterea cazurilor zilnice de COVID-19, atunci trebuie puse în discuție mai multe scenarii.
„Ar trebui să vedem până unde merge această creștere și să vedem dacă este efectul începerii școlilor și ne apropiem de o zonă de platou și atunci putem să sperăm la stabilizarea situației. Dacă această creștere continuă, ar trebui puse în discuție mai multe scenarii, să vedem ce facem în fiecare scenariu, mai ales că limitele sistemului de sănătate există”, a afirmat medicul, într-o intervenție telefonică la DIGI 24.
„E nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie neapărat corelată asigurarea spitalizării pacienților COVID și cu celelalte patologii. Mai devreme sau mai târziu și spitalele care nu sunt Covid vor trebui să găsească soluții ca să poată trata ambele categorii de pacienți”, a concluzionat Rafila.
Miercuri seară, Alexandru Rafila a comentat evoluția epidemiei de COVID-19, în direct pe B1 TV.
Reprezentantul României la OMS a explicat că trebuie făcută o analiză care să arate dacă a fost o întâmplare sau un trend.
„Noi trebuie să înțelegem că acum înregistrăm un efect. Au început școlile și după 10, 12 zile avem un număr mai mare de cazuri, acum nu înseamnă că de săptămâna viitoare închidem școlile și se reduce numărul de cazuri, după care iar le redeschidem în două săptămâni.
Important este, în acest moment, să putem să stabilizăm – dacă se poate spune așa – numărul de cazuri înregistrate zilnic, să vedem dacă într-adevăr ceea ce s-a întâmplat astăzi este un trend sau este doar o coincidență, o întâmplare și atunci dacă ne aflăm pe un trend ascendent, care sunt măsurile de sănătate publică, care pot fi luate ca să oprească acest trend ascendent, ținând cât mai multe dintre activități în funcțiune”, a explicat medicul.
A treia zi consecutiv, România a depășit 2000 de cazuri zilnice de COVID-19.
Astfel, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, 2.343 de noi cazuri de contaminare cucoronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivel național, dintr-un total de 26.011 de teste prelucrate în același interval.
Astfel, de la începutul pandemiei și până în pezent, în România au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus. Bilanțul victimelor, la nivel național, a ajuns la 4.915.
Bucureștiul rămâne orașul cu cel mai mare număr de cazuri noi de infectare cuCOVID-19,înregistrând, de asemenea, un record negativ în privința depistării de nou cazuri: 517 / în 24 de ore.În acest top, Capitala este urmată de Bacău, Iași și Ilfov.
În prezent, în unitățile medicale de profil din țară sunt internați 7.795 de pacienți cuCOVID-19, dintre care 571 se află în stare gravă, la terapie intensivă. Asta în condițiile în care, la nivel național, există 1.050 depaturiîn secțiile de ATI, alocate persoanelor cucoronavirus.