Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a declarat că înființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost o eroare. Liberalul a precizat că apariția acestei structuri a creat impresia că în sistemul de Justiție din România există un fenomen al corupției generalizat, dar Secția Specială oricum nu are capacitatea să lupte cu el. Mnistrul Justiției a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă în care a anunțat punerea în dezbatere publică a proiectelor medite să modifice Legile Justiției. Printre cele mai importante propuneri se numără desființarea Secției speciale.
Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat că oricare ar fi fost rațiunile ce au dus la înființarea Secției Speciale, această presupusă soluție la problemele sistemului judiciar este o eroare.
„Această Secție Specială a fost o eroare. Indiferent care au fost ipotezele care au dus la imaginarea ei, este o soluţie greşită. Dincolo de celebrele gafe, precum deschiderea de dosare penale unor oficiali ai Uniunii Europene, principala problemă este că această Secție nu are capacitatea de combatere a corupţiei în sistemul judiciar. Nu mă poate convinge nimeni că cinci aflați în Bucureşti pot menţine un nivel de vigilenţă în sistemul judiciar, fiind pregătiţi să combată corupţia”, a declarat, miercuri, Cătălin Predoiu.
Ministrul a mai afirmat că înființarea Secției Speciale a dat impresia că actele de corupție sunt răspândite în sistemul judiciar românesc. Și presupunând că ar fi așa, această structură nu ar avea cum să combată fenomenul.
„Indiferent ce motive au stat la baza acestor preocupări, pe care nu le înţeleg, soluţia aleasă este proastă pentru că, în realitate, noi nu avem un sistem de combatere a corupţiei în sistemul judiciar”, a insistat Ministrul liberal al Justiței, Cătălin Predoiu.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în care ministrul Justiției a anunțat punerea în dezbatere publică, până la 31 martie 2021, a proiectelor menite să modifice Legile Justiției.
Ministerul propune inclusiv „desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, context în care proiectul reglementează modul de transfer al cauzelor judiciare la celelalte parchete, situația personalului structurii, alte dispoziții tranzitorii, regimul juridic al diverselor acte procesuale/procedurale efectuate în procedură etc”.
Legile Justiției au rămas în forma impusă de PSD și până acum nu au fost schimbate deoarece social-democrații și aliații lor politici încă mai dețin majoritatea în Parlament. Liberalii și președintele Klaus Iohannis speră ca, la alegerile parlamentare ce ar trebui, teoretic, să aibă loc în luna decembrie, să se contureze o nouă majoritate care să repare tot ce a stricat PSD.
„Doar printr-un dialog transparent şi extins se pot repara acele prevederi care s-au dovedit toxice pentru sistemul de justiţie. România are multe restanţe, (…) dar care trebuie să se reflecte în soluţii legislative votate într-un Parlament responsabil. Actuala majoritate PSD a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi distrus în doar câteva zile. Va fi nevoie de o altă majoritate democratică și legitimă, rezultată în urma alegerilor parlamentare”, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.