CCR a declarat neconstituțională legea privind înființarea unui DNA al pădurilor: Ce decizie au luat judecătorii în privința impozitării pensiilor speciale

CCR a declarat neconstituțională legea privind înființarea unui DNA al pădurilor: Ce decizie au luat judecătorii în privința impozitării pensiilor speciale

Judecătorii de la Curtea Constituțională au admis sesizarea formulată de Guvern cu privire la Legea care prevede înființarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), cunoscută și sub numele de „DNA al pădurilor”. Actul normativ, declarat neconstituțional, a fost inițiat de USR și a fost adoptat, de Senat, pe 16 iunie, în calitate de for decizional.

Legea privind înființarea unui DNA al pădurilor, declarată neconstituțională

”A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, se arată în decizia CCR, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În aceste condiții, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituționale.

Actul normativ a fost contestat la CCR de Guvern pe 15 iulie. În sesizarea adresată Curții Constituționale, reprezentanții Executivului semnalau faptul că în proiect nu este prevăzută sursa de finanțare și nu sunt respectate prevederile Constituției cu privire la claritatea și previzibilitatea legii.

Potrivit legii, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este o structură specializată în cadrul Parchetului General, care are ca scop combaterea infracțiunilor împotriva mediului înconjurător. Este vorba despre o nouă unitate de parchet, creată după modelul DNA și DIICOT. La conducerea DIIM ar urma să se afle un procuror-șef, iar în cadrul structurii vor lucra cel mult 295 de procurori, 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, 40 de specialişti și 270 de angajaţi – personal auxiliar de specialitate.

Alte decizii luate de CCR în ședința de miercuri

Tot în ședința de miercuri, judecătorii CCR au declarat ca fiind neconstituțională modificarea legii privind restituirea terenurilor forestiere. Astfel, a fost admisă sesizarea depusă de președintele Klaus Iohannis cu privire la acest act normativ.

„A admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că sunt neconstituţionale prevederile art.I din Legea pentru modificarea Legii nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic”, se arată în decizia CCR.

De asemenea, judecătorii constituționali au decis amânarea, până la data de 28 octombrie, a pronunțării asupra sesizării depuse de președintele Klaus Iohannis cu privire la Legea pentru modificarea articolului 7 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, prin care este interzisă abordarea în școli a temelor legate de identitatea de gen.

Sesizarea de neconstituționalitate, depusă pe 10 iulie, viza modificarea articolului 7 din Legea Educației Naționale, alineatul 1, litera e: ”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară sunt interzise:

e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Și tot miercuri CCR a amânat pentru 4 noiembrie decizia referitoare la sesizările depuse deAvocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în ceea ce privește impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Pronunțarea a mai fost amânată în luna iulie pentru finalul lunii septembrie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`