Premierul, în direct pe B1 TV. Ludovic Orban: Ne-am luptat cu un întreg sistem de putere construit în jurul acestor baroni roșii și în jurul acestui tip de primari ai PSD. A fost o bătălie de o dificultate extremă, iar cea de la București a fost epică

Premierul, în direct pe B1 TV. Ludovic Orban: Ne-am luptat cu un întreg sistem de putere construit în jurul acestor baroni roșii și în jurul acestui tip de primari ai PSD. A fost o bătălie de o dificultate extremă, iar cea de la București a fost epică
Foto: Inquam Photos / George Călin

Prim-ministrul României și totodată liderul PNL, Ludovic Orban, a venit în studioul B1 TV, marți seară, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde a vorbit despre rezultatul alegerilor locale din 2020 și despre alte subiecte de interes de pe scena publică, precum decizia CCR privind data alegerilor parlamentare și efectele sale, dar și modificările aduse de PSD la Ordonanța de rectificare bugetară.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban. LIVE TEXT

  • Întrebat despre faptul că PNL a câștigat alegerile și ca număr de voturi, și procentual. La dumneavoastră în emisiune am atras atenția că această bătălie de la locale este cea mai grea bătălie politică și că nu poate fi considerată câștigată, pentru că ne-am luptat cu 29 de președinți de consilii județene PSD, ne-am luptat cu 1.700 de primari în funcție, satrapi, și pe sistem de alegere a primarilor într-un singur tur, și practic ne-am luptat cu un întreg sistem de putere construit în jurul acestor baroni roși și în jurul acestui tip de primari ai PSD. A fost o bătălie de o dificultate extremă. (…) Bătălia de la București a fost epică.

  • Întrebat dacă a fost greu pentru PNL să cedeze candidatura în favoarea independentului Nicușor Dan. Noi am făcut trei analize cantitative și mai multe cercetări calitative. Asta a fost și concluzia noastră, că nu putem câștiga Capitala decât dacă ne înțelegem PNL cu USR. Am testat mai mulți candidați. L-am testat inclusiv pe Nicușor Dan în toate variantele posibile. Am testat candidații noștri, pentru că adevărul e că avem candidați buni – am avut cinci candidați pe care i-am testat, care toți aveau rezultate bune și ar fi putut face o figură foarte bună în campanie. Pe de altă parte, ați și văzut, votul politic în București a fost câștigat de PSD.

  • (…) Realitatea este că, deși ca Primar General, Gabriela Firea a avut, ca să mă exprim moderat, realizări aproape deloc, deși Bucureștiul este din punct de vedere administrativ într-o degradare evidentă, iar din punct de vedere al calității vieții și al dezvoltării economice – veniturile, de exemplu, Bucureștiul în ultimii patru ani de zile este pe antepenultimul loc ca și creștere a veniturilor locuitorilor din București – (…) deși dacă te uitat în mod normal la București, la realizări aproape 0, în realitate Gabriela Vrânceanu Firea, din cauza investițiilor masive făcute în media, din cauza efortului de imagine pe care l-a avut, pentru fostul primar general imaginea a contat enorm și din cauza asta a investit enorm în imagine, era la niște parametri…

  • La dumneavoastră, la B1 – deci eu am zis că mă duc după această campanie de alegeri locale la B1 și la Realitatea, pentru că au fost televiziunile care, deși au primit publicitate, au fost obiective în reflectarea ofertelor electorale ale candidaților.

  • Despre negocierile pentru susținerea lui Nicușor Dan. N-a fost simplu să ajungem la această înțelegere, hai să fim cinstiți. Unu, să conving PNL să accepte să susțină un candidat care nu e în PNL și, doi, să ajungem la un candidat comun care să fie sprijinit și de USR-PLUS.

  • Întrebat de ce s-a lăsat mai greu USR atunci când a venit vorba de susținerea lui Nicușor Dan. Nicușor Dan fusese desemnat de USR prin vot, prin votul tuturor membrilor USR, ca și candidat la Primărie, în competiție cu nu știu cine a fost. Încă nu fusese desemnat în competiția dintre ei (n.r. – cu Vlad Voiculescu). Pe analizele noastre, era evident că profilul lui Nicușor Dan este mult mai bun, pentru că Nicușor Dan practic a fost la a treia candidatură. El a candidat prima oară, a luat ca independent aproximativ 9%, după care a candidat din partea unui partid, USB, proaspăt înființat, și e adevărat, beneficiind și de o anumită conjunctură, bâlbâielile, faptul că eu a trebuit să mă retrag din cursă ca urmare a dosarului care mi s-a făcut, a scos un scor foarte bun, 26%, peste 26%, aproape 30%.

  • În plus, Nicușor Dan era deja profilat pe această poziție de Primar General. Lumea care avea încredere în el, că nu e suficient ca un om să aibă încredere în tine – poate să aibă încredere în tine că ești un artist bun, poate să aibă încredere în tine că ești un moderator bun, un inginer bun sau un scriitor bun – trebuie să aibă încredere în tine că poți să fii un bun administrator, un bun primar și din analizele pe care le-am făcut Nicușor Dan întrunea aceste date.Adică decizia pe care am luat-o a fost o decizie extrem de gândită și de bine fundamentată. În plus, eram convins că USR nu putea să nu îl susțină pe Nicușor Dan. N-avea cum să nu îl susțină în momentul în care PNL a făcut acest gest.

  • El, practic, a venit cu un program onest, un program care s-a concentrat pe câteva obiective și a reușit să câștige în niște condiții extrem de dificile. Gândiți-vă că ne-am bătut, practic, cu toată administrația Bucureștiul. Administrația Bucureștiului are zeci de mii de angajați și de clienți, șase primari de sectoare. O grămadă de bani, pentru că în administrarea PSD sunt foarte mulți care au câștigat. Gândiți-vă că numai la Sectorul 1 e un buget de câteva sute de milioane. Despre ce vorbim? Buget de investiții, nu mă refer la bugetul de salarii.

  • Despre Dan Tudorache, primarul în exercițiu din Sectorul 1. El nici n-a fost capabil să consume bugetul de investiții. A făcut o societate, ca să construiască un spital, societate pe care a alimentat-o cu bani de la bugetul local și care nu știu ce a făcut, că n-am văzut – sunt niște faze, Studiu de Fezabilitate, Proiect Tehnic, execuția proiectului – n-am văzut niciun avans, deci acolo pur și simplu e o poveste, ca Spitalul Metropolitan de la Primăria Capitalei al primarului general PSD.

  • Întrebat despre entuziasmul și așteptările legate de alegerea lui Nicușor Dan. Primul și cel mai important lucru care trebuie să se întâmple este o analiză foarte serioasă a ceea ce e la Primăria Capitalei. Eu pot să vă spun că, astăzi, datoriile sunt de peste 4 miliarde de lei – datoriile care sunt vizibile, pe care am putut să le evaluăm, cine știe câte alte datorii ascunse sunt acolo. Deci acolo, Nicușor Dan primul și cel mai important lucru trebuie să facă o evaluare foarte rapidă și foarte clară a situației, pentru că situația este extremă. Suntem într-o situație în care începe iarna, trebuie să înceapă furnizarea și nu numai că RADET a dat faliment, târând o datorie de vreo 800 de milioane, Termoenergetica, o societate înființată de mai puțin de doi ani de zile, deja a acumulat – pentru că nu a fost alimentată cu subvenția pentru diferență de preț de la bugetul Consiliului General, de la bugetul Primăriei, nu i s-a alocat – a ajuns la o datorie de aproape 600 de milioane, pe care le are către ELCEN, care ELCEN nu mai poate. Dacă nu primește bani, nu mai poate să furnizeze, pentru că nu poate să cumpere combustibil.

  • Întrebat cu ce poate premierul să ajute Bucureștiul și să îl sprijine pe Nicușor Dan. Foarte multe proiecte sunt proiecte care sunt în legătură. E nevoie de o colaborare foarte bună între Primarul General al Capitalei și Guvern. Vă dau un exemplu, metroul. Metroul e la Ministerul Transporturilor. Dezvoltarea rețelei de metrou se face de către Metrou și de către Ministerul Transporturilor, dar ea trebuie să se facă pe un concept de mobilitate, care este convenit cu Primăria Capitalei și eventual și cu arealul metropolitan.

  • Întrebat despre declarația lui Dacian Cioloș și relațiile dintre PNL și USR-PLUS. Cum adică nu va negocia? Împreună l-am sprijinit pe Nicușor Dan. Pe mine mă interesează datele. PNL a câștigat alegerile, cu 34%, pe locul doi a fost PSD, cu 30%, asta la votul politic, acum facem analizele pe votul pentru primari, votul pentru consilieri locali, votul pentru președinți de consilii județene, și pe locul trei USR, cu 13%. Acesta e rezultatul, iar ca și câștiguri sigur că am văzut că unii nu văd decât victoriile de la Timișoara și de la Brașov ale USR-PLUS. Foarte bine, asta a fost voința alegătorilor, deși ambii primari pe care i-am avut noi au niște rezultate deosebite în administrare – sigur, poate durata prea mare a mandatului, poate incapacitatea de a comunica, dar rezultatele concrete se văd, în Timișoara nu știu câte pasaje, nu știu câte dezvoltări imobiliare spectaculoase, sistem de management al traficului…

  • (…) Ăsta e scorul, iar pe primari, PSD, e adevărat, a plecat de la 1.700 de primari și au vreo 1.430 de primari, PNL are vreo 1.250 de primari, încă n-avem toate datele, că nu s-au finalizat rezultatele. Urmează PMP cu 50 de primari și abia pe locul patru este USR-PLUS, cu 45 de primari.

  • Întrebat despre victoria de la Vrancea. A fost una dintre cele mai grele bătălii. Datorită determinării, datorită faptului că echipa noastră de acolo nu a mai acceptat niciun fel de compromis, nu a mai acceptat să își vâre dracul coada în organizație și a ales în mod solidar o bătălie pe viață și pe moarte cu Oprișan. Deci acolo am câștigat, deși scorul politic pentru PSD a fost aproximativ egal cu scorul nostru. Am câștigat la președinția Consiliului Județean.

  • Întrebat despre situația de la Teleorman. Încă se mai judecă niște contestații. La Teleorman este prima oară când PNL câștigă Teleormanul, la votul politic, la Consiliul Județean, și nu numai că îl câștigă, îl câștigă cu o diferență de peste patru procente față de PSD. Avem aproape 44% la Consiliul Județean și vom avea majoritatea, prin sistemul de repartizare. (…) Ca urmare a redistribuirii, PNL va avea majoritatea în Consiliul Județean Teleorman, dacă vă dați seama. Noi am reușit să câștigăm Teleormanul.

  • Despre cumpărarea de voturi de către PSD. S-au cumpărat voturi, ăsta e adevărul… Sun oameni care… știți cum e ”prinde orbul, scoate-i ochii”… Sigur că au schimbat acum PSD-iștii. N-au mai cumpărat cum obișnuiau ei să cumpere în ziua votului, cu sistem de suveică sau dintr-astea, nu! În anumitezone au făcut-o cu câteva zile înainte. Pe unii îi pun să jure cu mâna pe Biblie, mai ales pe îia care știu că dacă jură pe Biblie, votează. Pe alții îi pun să fotografieze votul ca și condiție a finalizării. Adică, e cu avans și cu lichidare… Ăsta este adevătul. Sunte zone din țara asta unde nu suntem încă în Europa, unde se practică astfel de metode

  • Întrebat despre o eventuală înscriere a lui Nicușor Dan în PNL. Asta este o decizie pe care trebuie să o gândească Nicușor Dan. Deocamdată, nu discutăm acest subiect. Deocamdată, Nicușor Dan a fost ales cu sprijinul nostru și cu sprijinul celor de la USR-PLUS, dar mai ales prin votul bucureștenilor, care așteaptă.

  • Întrebat despre Vergil Chițac și situația de la Constanța. În cel mai grobian mod, cu niște minciuni și niște calomnii incredibile, și unii nu și-au recunoscut înfrângerea nici când era evident, că era vorba de mii de voturi în față. Și-au proclamat victoria, nu știu pe ce, pe baza a cui, iar în privința domnului amiral Chițac – domnul amiral Chițac este un om de caracter, chiar și când s-a certat cu organizația Constanța, și cu mine s-a certat, dar eu nu țin supărări, a plecat din PNL, el n-a votat niciodată, cât a fost plecat din PNL, cu PSD.

  • Întrebat despre decizia CCR privind data alegerilor parlamentare și o eventuală intenție a PSD de a amâna scrutinul. Au declarat public. Au declarat public că vor amânarea alegerilor în martie. Noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituționale și în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligați să facem lucrul acesta, pentru că acestea sunt prevederile legii. De ce data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ții cont de două elemente constituționale. Durata mandatului de parlamentar, care e patru ani și durata mandatului expiră pe 20 decembrie. În plus, ai termenul constituțional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care Președintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima ședință de validare a mandatelor și de depunere a jurământului. Deci acestea sunt prevederile constituționale și legale de care noi am ținut. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie.

  • Întrebat dacă vom avea alegeri pe 6 decembrie și dacă s-a mai întâmplat vreodată ca Parlamentul să stabilească data alegerilor generale. Acum, odată cu decizia Curții – care, încă o dată spun, mi se pare la fel de stranie ca multe alte decizii. Eu nu îmi aduc aminte (n.r. – dacă s-a mai întâmplat). În plus, gândiți-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat, deci dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor că nu vin parlamentarii la cvorum și nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Rămân în funcții. Ce faci? Dacă Parlamentul – Curtea Constituțională a acceptat să stabilească ei data alegerilor, că pot să stabilească ei data alegerilor – nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabilește data alegerilor? Mi se pare ceva foarte straniu, foarte ciudat.

  • Despre modificările aduse de PSD la Ordonanța de rectificare bugetară. Domnule, toată lumea știe! Nu sunt bani. În România nu sunt bani ca să crești pensiile cu 40%, deci ei în modificarea Ordonanței de rectificare a Bugetului au dat bani și la pensionari, au dat bani și la profesori, au dat bani și la alocații, au dat bani și la mai știu eu ce, au dat bani pentru toți, crescând pe anul acesta deficitul 1,5%, adică să sară deficitul peste 10%, 1,7 anul ăsta și anul viitor cu 4,8% crește deficitul pe cheltuielile pe care le-au provocat ei. Adică la un deficit care ne va fi acceptat de Comisia Europeană, să spun, de 5,5 – 6%, că noi trebuie să ne îndreptăm gradula spre deficitul maxim acceptat în Tratatul UE, asta este regula, ei ne mai bagă 4,8. Păi, toată lumea știe că au făcut-o numai electoral, ca să îi păcălească pe oameni.

  • Nu plătesc liberalii, plătește țara. Este cinism și ticăloșie să-ți bați joc de oamenii în vârstă, de părinți și debuniciinoștridându-lesperanțăcă e posibil să crească pensiile. Își bat joc de oameni, de părințiișibunicii noștri. Orice om vrea să creadă că se poate întâmpla ceva bun. Este de-o nemernicie fără seamă.Numaidin dorința cinică de a obține mai multe voturi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card