Alina Orosan a fost aleasă preşedinte al Comitetului consilierilor juridici pe probleme de drept internaţional public (CAHDI), iar mandatul ei este pe întreaga durată a anului viitor, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Orosan este director general pentru afaceri juridice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, iar votul pentru noua sa funcţie a avut loc joi şi vineri, la Praga.
„Alegerea reprezentantului României în această funcţie este o recunoaştere a participării active şi constante a delegaţiei române la activitatea Comitetului, în sprijinul valorificării depline a potenţialului CAHDI de a contribui la dezvoltarea dreptului internaţional public, precum şi la consolidarea dialogului interguvernamental pe probleme juridice”, precizează ministerul român.
MAE precizează că este pentru prima dată când reprezentantul României este ales în această funcţie, de la înfiinţarea Comitetului în 1991. Principalele atribuţii ale preşedintelui acestui organism vizează atât pregătirea şi prezidarea sesiunilor de lucru, cât şi asigurarea reprezentării Comitetului în relaţie cu alte organisme ale Consiliului Europei.
„Cu titlu general, implicarea României în buna funcţionare a organismelor internaţionale din domeniul juridic reflectă poziţia ţării noastre de promovare a rolului şi influenţei dreptului internaţional public în construirea unei politici externe ancorate în principii fundamentale şi a unei ordini internaţionale bazate pe respectarea statului de drept”, transmite MAE.
Comitetul consilierilor juridici pe probleme de drept internaţional public (CAHDI) al Consiliului Europei este un organism interguvernamental compus din reprezentanţi ai celor 47 de state membre ale CoE, alături de delegaţi din state terţe şi organizaţii internaţionale cu statut de observator. Comitetul se întruneşte de două ori pe an, de regulă, la Strasbourg, şi examinează chestiuni de actualitate privind dreptul internaţional public, adoptă opinii sau organizează schimburi de vederi la solicitarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi îndeplineşte rolul de Observator european al rezervelor la tratatele internaţionale.