Alegerile locale din acest an vor rămâne în istorie prin surprizele și răsturnările de situație pe care le-au creat imediat după aflarea rezultatelor. Personaje grele din politica românească, precum baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan, au fost trase pe dreapta, după ce a dominat viața politică locală timp de două decenii. Pe de altă parte, victoria unor candidați care au intrat recent în politică și care au candidat pentru prima oară fără să li s eacorde mari șanse de reușită au surprins alegătorii. Este cazul Elenei Lasconi, fosta jurnalistă de la PRO, care a renunțat la cariera de succes în televiziune și care a câștigat duminică Primăria din Câmpulung Muscel.
Pe de altă parte alegerile locale au fost și un motiv de dezamăgire pe alocuri, opțiunea electoratului fiind greu de explicat în cazul unor edili. Cristian Popescu Piedone (Patridul Puterii Umaniste) a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 5 al Capitalei, deși a fost considerat de Instanță principalul responsabil pentru tragedia de la Colectiv care a marcat mulți ani țara. De asemenea, Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz Băi care și-a filmat fiica în timp ce o umilea, a câștigat un nou mandat la alegerile de duminică. Șocantă a fost și alegerea făcută de locuitorii din Deveselu. Aceștia au votat duminică cu candidatul care a murit din cauza pandemiei de COVID-19, cu 10 zile înainte de alegeri.
Județul Vrancea a fost considerată unul dintre fiefurile PSD, toate alegerile pentru CJ și pentru primăria municipiului Focșani fiind câștigate până acum fără emoții de social-democrați. Timp de 2 decenii, Marian Oprișan, considerat cel mai vechi „baron local” și unul dintre ultimii lideri importanți ai partidului care s-au lansat în politica mare pe vremea lui Adrian Năstase, a fost considerat cel care face jocurile politice și ia principalele decizii la toate nivelurile în județul Vrancea.
În acest an însă, spre surprinderea tuturor, Marian Oprișan a obținut o înfrângere dureroasă, schimbarea sa de la conducerea CJ fiind considerată acum o miccă revoluție la nivel loccal. Acesta și-a pierdut funcția, în fața oponentului PNL, senatorul Cătălin Toma, un nume nou inclusiv pentru structura de conducere a PNL.
După numărarea voturilor din 356 de secții (din totalul de 359 din județ), candidatul PNL-USR-PLUS, Cătălin Dumitru Toma, a câștigat președinția Consiliului Județean Vrancea, cu 44,4% din voturi (64.253 la număr), în vreme ce Marian Oprișan (PSD) a obținut doar 40,5% din voturi (58.566 la număr). Din cei 311.406 de alegători care au fost pe lista permanentă în Vrancea, 156.117 s-au prezentat la vot (50,13%).
Marian Oprișan s-a remarcat prin unul dintre cele mai vechi dosare de corupție din România. Este vorba despre Dosarul “Căprioara”. Procurorii DNA l-au acuzat pe Marian Opri;an că, în 2004-2005, a negociat și achiziționat, fără hotărârea necesară a Consiliului Județean și fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic „Căprioară”, în jurul căruia deținea, împreună cu membrii familiei, 8 hectare de teren.
Pentru această achiziție, Oprișan ar fi alocat ilegal 1,7 milioane lei din fondurile publice al CJ Vrancea. În plus, acesta ar fi întocmit și o adresă falsă, prin care a solicitat suma de 300.000 RON din fondul de rezervă al Guvernului. Pretextele invocate în adresa sunt false, iar banii primiți au fost utilizați tot pentru achiziția complexului. Baronul de Vrancea a fost achitat însă în anul 2015.
Marian Oprișan a fost cercetat de DNA și în 2014. Procurorii i-au deschis un dosar, iar apoi a declanșat împotriva sa operațiunea de interceptare și supraveghere, după cum reiese dintr-o comunicare primită recent de șeful CJ Vrancea. Potrivit sursei citate, în paralel, Marian Oprișan a mai fost monitorizat și într-o altă speță.
Marian Oprișan va rămâne însă în istorie pentru replica pe care a folosit-o când a fost întrebat de jurnaliști desprea averea sa impresonantă, greu de justificat.
Marian Oprișan, baronul PSD de Vrancea, a fost întrebat, de către jurnalista Paula Herlo de la Pro TV, cum a reușit mama sa, pensionară fiind, să cumpere un teren în București, în parteneriat cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. „Mama sunt eu”, a fost răspunsul liderului social-democrat.
„Eu am mai spus-o și public, da? Mama mea sunt eu. Da? Ca să nu avem niciun fel de discuții”, a fost replica lui Oprișan.
Să tot fie 10-15 ani de când Marian Oprișan explică lumii întregi că mama e cea care detine averea familiei. Mașinile de lux? Cadou de la mama! Domeniul impresionant? Evident, un dar de la doamna Lucia Gherarde. Altfel, pensionară.
O altă surpriză și răsturnare de situație a avut loc la alegerile locale pentru municipiul Timișoara. Dominic Fritz, candidatul USR-PLUS, a câștigat lupta electorală la o diferență de peste 22%. Nicolae Robu, unul dintre cei mai populari primari PNL și-a recunoscut înfrângerea în cursa pentru un nou mandat la Primăria Timișoara.
Dominic Fritz s-a născut în Germania și spune, despre el, că a crescut într-un sat aflat la sud de Pădurea Neagră din Germania. La 16 ani, a primit o bursă oferită de Parlamentul Germaniei, el trăind un an în Statele Unite ale Americii.
La 19 ani, Dominic Fritz a venit pentru prima dată în România, la Timișoara, unde a făcut un an de voluntariat la o casă de copii. Are studii impresionante în domeniul științelor politice. A fost bursier al Fundației Academice Naționale Germane, la Universitatea din Konstanz (Germania), la Sciences Po Paris (Franța) și la Universitatea din York (Anglia). Din 2016-2019, Dominic Fritz a fost șeful de cabinet al fostului Președinte Köhler, fiind responsabil pentru planificarea strategică a activităților fostului președinte.
Ca o revoluție este văzută și victoria USR-PLUS în alegerile pentru Primăria Alba Iulia. Gabriel Pleșa, candidatul USR PLUS pentru primăria Alba Iulia a câștigat alegerile locale într-un fief liberal, potrivit numărătoarei paralele.
PNL a pierdut într-unul dintre cele mai importante fiefuri din România, unde echipa lui Mircea Hava era neînvinsă din 1996. Candidatura lui Voicu Paul a fost susținută cu putere în partid de către Mircea Hava, în ciuda unor voci din interior care ar fi preferat un alt candidat.
Candidatul USR PLUS la funcţia de primar al municipiului Câmpulung Muscel, realizatoarea TV Elena Lasconi, anunţă că a câştigat detaşat alegerile din acest oraș.
Ea a afirmat, duminică seară, că potrivit numărătorii paralele, s-a impus în cel puţin 17 dintre cele 19 secţii de votare din municipiu, în multe dintre ele cu peste 50% dintre opţiunile alegătorilor.
Una dintre cele mai mari dezamăgiri ale alegerilor locale din 2020 a fost victoria lui Cristian Popescu Piedone (Patridul Puterii Umaniste). Acesta a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 5 al Capitalei, în ciuda faptului că a fost condamnat, în primă instanță, la opt ani și șase luni de închisoare în dosarul Colectiv.
Pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone a primit o condamnare de 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, în calitatea sa de primar al Sectorului 4. Procurorii au cerut atunci pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru fostul edil.
Piedone a fost primar al sectorului 4 din 2008 și până în 4 noiembrie 2015, atunci când a demisionat după tragedia din Colectiv.
Victoria electorală a lui Traian Ogâgău, primarul din Sângeorz Băi care și-a filmat fiica în timp ce o umilea, a creat la rândul ei indignare.
El a postat pe Facebook un clip video în care apare alături de susținători, cu muzică și focuri de artificii.
Ogâgau a devenit cunoscut după ce în spațiul public au apărut imagini cu edilul în timp ce își pedepsea fiica să stea dezbrăcată, în genunchi, cu mâinile deasupra capului și să repete că nu mai este obraznică. Edilul s-a apărat spunând că nimeni nu are dreptul să-i spună cum să-și educe copiii.
Ion Aliman a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, chiar dacă a murit cu 10 zile înainte, iar cu această ocazie electoratul i-a făcut o vizită la locul de veci, pentru a-l felicita pe primarul ales. A primit 1020 de voturi din cele 1.600 exprimate în comună.
Mai mulți localnici s-au strâns în cursul nopții de duminică spre luni la mormântul defunctului primat pentru a-i oferi felicitări: „E victoria dumneavostră, v-o dedicăm!”; „Păstrăm un moment de reculegere în cinstea acestui om, în memoria lui!”, sunt doar câteva dintre reacțiile alegătorilor ce au petrecut în cimitir.
Ion Aliman, candidatul PSD la Primăria Deveselu a fost ales pentru un nou mandat, chiar dacă a decedat cu 10 zile înainte de ziua votului. Fostul primar a fost răpus de COVID-19 și din păcate nu a reușit să iasă învingător și din lupta cu noul coronavirus.