Gore Vidal, renumitul romancier, eseist și dramaturg american, a decedat marți, la vârsta de 86 de ani. Acesta a avut o carieră literală de 60 de ani și va rămâne în amintire atât pentru cariera sa prolifică și importanța literară, cât și pentru părerile sale despre cultura populară și politică.
Nepotul său, Burr Steers, a declarat că Vidal a decedat în casa sa din Hollywood Hills din cauza complicațiilor în urma unei pneumonii. Vidal locuia singur și era bolnav de mai mult timp, a mai spus Steers, conform USA Today.
Vidal s-a născut la academia militară West Point, New York, pe 3 octombrie 1925. A primit mai multe premii, printre care National Book Award (Premiul National pentru Carte) din SUA în 1993 pentru „United States: Essays 1952-1992” (Statele Unite: Eseuri 1952-1992) și, pentru critică, National Book Critics Circle Award (Premiul Cercului Național de Critici) în 1982, pentru „The Second American Revolution and Other Essays” (A doua revoluție americană și alte eseuri).
Unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale au ca temă politica și istoria, care l-au fascinat. Printre acestea, se numără „Washington, D.C.” (1967), „Lincon” (1973) și „Burr” (1984). O altă operă binecunoscută a sa, „Myra Breckinridge” (1970), o satiră despre pornografie și transexualitate, a fost considerată șocantă când a apărut pentru prima dată. De asemenea, a contribuit la secnariile filmelor Ben-Hur, Suddenly Last Summer și The Catered Affair.
Gore Vidal a șocat acum cinci decenii opinia publică și criticii americani de vază devenind unul dintre primii scriitori americani care să își declare public homosexualitatea. El și partenerul său, Howard Austen, cu care a fost împreună cincizeci de ani, au trăit în Ravello, Italia, într-un exil autoimpus, mai bine de trei decenii.