UPDATE: Conflictul dintre Azerbaijan şi Armenia continuă cu lansare de rachete / Turcia se alătură Azerbaijanului

UPDATE: Conflictul dintre Azerbaijan şi Armenia continuă cu lansare de rachete / Turcia se alătură Azerbaijanului

De aproape 40 de ani, conflictul dintre Azerbaijan şi Armenia este alimentat continuu.

Recent, ostilităţile s-au reluat în enclava Ngorno-Karabakh. Azerii au atacat cu rachete zonele armene, în vreme ce aceștia din urmă pretind că au doborât două elicoptere azere.

UPDATE: 27 septembrie, ora 16:00// Turciaa anunțat că va sprijini Azerbaijanul cu tot ce este nevoie, avertizând în același timp Armenia să se retragă.

„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un comunicat.

„Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaijanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune”, a anunțat președintele turc, Recep Erdogan.

Conflictul dintre Azerbaijan şi Armenia continuă

Deși regiunea Ngorno-Karabakh şi-a declarat independenţa în 1991 (numindu-se Republica Artsakh), Azerbaijan nu o recunoaște.

Armenii şi azerii au împărţit zona după conflictul încetat în 1994 dar ciocnirile în zonă au continuat.

Acum, Armenia şi Azerbaijan au relansat ostilităţile, după ce mai multe rapoarte au prezentat ca posibilă doborârea unui avion azer de către armeni.

„Am doborât elicoptere, 3 drone şi două tancuri. Inamicul a atacat cu aviaţie şi rachete”, a anunţat primi-ministrul armean”, scrie France24.

De partea cealaltă, ministrul azer al Apărării a confirmat faptul că trupe de infanterie şi câteva avioane au fost trimise în zonă pentru a asigura protecţia civililor azeri.

Armenia a declarat legea marţială

În consecință, Armenia a declarat legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei, a anunţat duminică premierul armean Nikol Pashinyan, transmite Reuters.

Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană”, a scris Pashinyan pe Twitter.

„Condamnăm ferm agresiunea conducerii politico-militare a Azerbaidjanului împotriva Republicii Artsah (Karabah, n.red.). Partea armeană va acţiona cu încredere cu toate capacităţile sale pentru a asigura securitatea poporului din Artsah şi pentru a furniza răspunsul politic şi militar adecvat. Conducerea politico-militară a Azerbaidjanului poartă deplina responsabilitate pentru consecinţele agresiunii sale”, a completat Ministerul de Externe armean.

Referitor la evenimente din Nagorno-Karabah, armata azeră a anunţat că nu este necesară o mobilizare totală întrucât ea dispune de suficient personal militar.

Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan alimentează tensiunile dintre Rusia și Turcia

Tensiunile permanente dintre cele două țări, ce se desfășoară de zeci de ani în sudul Caucazului, riscă să aibă efecte mult mai profunde. Astfel, relațiile dintre Rusia și Turcia, forţe geopolitice dominante în regiune, sunt acum mai mari ca oricând.

Mai exact, Rusia, aliat vechi al Armeniei, intenționează să medieze conflictul, iar Turcia a menționat că va susţine Azerbaidjanul.

În realitate, ambele țări au avut de câștigat de pe urma războiului – Rusia a vândut armament armenilor şi azerilor, iar Turcia a livrat tehnică miltară azerilor.

În plus, Turcia are interes la gazele naturale azere, pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră