Președintele Andrzej Duda nu vrea ca Polonia să primească migranți: „Să participe cu cel mai mare entuziasm la reconstrucția țării lor”

Președintele Andrzej Duda nu vrea ca Polonia să primească migranți: „Să participe cu cel mai mare entuziasm la reconstrucția țării lor”
Foto: Hepta - Zuma Press / Hubert Mathis

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a criticat pactul privind migraţia şi azilul, prezentat recent de Comisia Europeană, susținând că migranții care fug din cauza conflictelor ar trebui să rămână cât mai aproape de ţările de origine, pentru a putea reveni cât mai rapid și participa la reconstrucție. El a insistat că țara sa nu poate fi obligată să primească refugiați.

Andrzej Duda: Polonia nu trebuie să fie obligată să primească migranți

Președintele polonez Andrzej Duda s-a pronunțat din nou împotriva obligației ca țara lui să primească migranți, continuând astfel atitudinea manifestată încă din timpul crizei din 2015.

„Spre binele țărilor din care aceşti oameni fug de război, ei trebuie să fie cât mai aproape de frontierele lor, pentru a avea cel mai mare entuziasm şi motivarea de a reveni acasă, pentru a participa la reconstrucție”, a declarat Andrzej Duda, la postul public de televiziune din Polonia, potrivit Reuters.

Duda a criticat pactul privind migraţia şi azilul, prezentat recent de Comisia Europeană, susținând că Polonia nu trebuie să fie obligată să primească migranți: „Niciun dictat al Uniunii Europene nu trebuie să ne oblige. Nu trebuie să fim niciodată de acord cu acest lucru”.

Comisia Europeană a propus recent un nou pact privind migrația și azilul

Executivul comunitar a propus, miercuri, ca acele cote obligatorii de refugiaţi, atât de contestate de țări UE precum Ungaria și Polonia, să fie înlocuite de un mecanism de solidaritate obligatorie” între statele membre ale Uniunii.

Dacă în acest moment prima țară UE în care ajunge migrantul este responsabilă de soluţionarea cererii sale de azil, noul pact propune ca țara responsabilă să fie cea în care migrantul are o rudă sau unde a muncit ori a studiat. În situațiile care nu se poate aplica această nouă regulă, prima țară în care ajunge migrantul va rămâne în continuare responsabilă de procesarea cererii sale de azil.

Totuși, dacă numărul de migranți va fi prea mare, această țară va putea solicita Comisiei Europene activarea „mecanismului de solidaritate obligatorie”.

De acolo, executivul comunitar va decide numărul migranţilor care ar trebui preluaţi de celelalte state membre. Repartizarea va fi decisă în funcție de forța economică a țărilor respective și de populația lor.

Practic, planul C.E. prevede ca acest „mecanism de solidaritate obligatorie” să fie activat atunci când una dintre țările UE se află sub presiune din cauza numărului prea mare de refugiați.

Statele care vor ajuta această țară și vor prelua din refugiați vor fi recompensate cu câte 10.000 de euro pentru fiecare azilant adult.
Pactul propus de Comisia Europeană mai prevede ca statele UE care nu vor să preia migranți să aducă altfel de contribuții, de exemplu să participe la construirea de tabere pentru refugiați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`