Premierul Greciei, apel pentru diplomație către preşedintele Turciei / „Escaladarea permanentă a tensiunilor nu poate dura. Refuz să cred că parteneriatul între vecini apropiaţi nu este posibil”

Premierul Greciei, apel pentru diplomație către preşedintele Turciei / „Escaladarea permanentă a tensiunilor nu poate dura. Refuz să cred că parteneriatul între vecini apropiaţi nu este posibil”
Foto: Hepta - DPA Images

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul grec, a făcut un apel către preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul Adunării generale a ONU

Acesta îi cere „să dea o şansă diplomaţiei”, în contextul în care cele două ţări încearcă diminuarea tensiunilor în criza din Mediterana de Est, scrie France24.

Premierul Greciei, apel pentru diplomație către preşedintele Turciei

De asemenea, Mitsotakis a acuzat cădeschiderea Atenei s-a lovit de „escaladarea, dezinformarea şi agresiunea Ankarei”.

„Toată lumea înţelege că această escaladare permanentă a tensiunilor nu poate dura. Eu refuz să cred că parteneriatul între vecini apropiaţi nu este posibil.

Atuncisă ne întâlnim, să vorbim şi să încercăm să găsim o soluţie acceptabilă pentru toţi.Să dăm o şansă diplomaţiei.

Şi dacă după toate acestea nu vom reuşi să ne înţelegem, atunci ar trebui să apelăm la înţelepciunea Curţii internaţionale de la Haga „, a afirmat premierul grec într-o înregistrare video, adresându-se lui Erdogan.

Ankara şi Atena reiau negocierile bilaterale

Marți, Ankara şi Atena au anunţat reluarea negocierilor bilaterale, după săptămâni de tensiuni în Mediterana de Est, unde ambele ţări îşi dispută zone posibil bogate în gaze naturale.

De partea cealaltă, și președintele Turciei a făcut un apel către Grecia la „un dialog sincer bazat pe dreptul internaţional” pentru a rezolva acest conflict.

În ultimele decenii au tot existat tensiuni între Grecia și Turcia, țări a căror rivalitate este una de durată.

Vechiul conflict turco-elen privind trasarea frontierelor aeriene și maritime în Marea Egee între cele două țări este în prezent accentuat de mai mulți factori, spune politologul Lazaros Miliopoulos.

Tensiunile dintre Franța și Turcia escaladează

În paralel, conflictul dintre Franța și Turcia continuă. Recep Tayyip Erdogan, liderul de la Ankara, a avut un mesaj ferm pentru Emmanuel Macron.

„Nu vreau să menționez nume, dar trebuie să o fac, pentru că această persoană mereu vorbește despre mine. El spune că nu are o problemă cu poporul turc, ci cu mine. Tu vei avea probleme mai multe cu mine, pe viitor”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat la Istanbul, făcând referire la criticile lui Macron cu privire la conflictul Turcia-Grecia pentru prospectarea petrolului din Mediterană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`