Armand Goșu: Nu poți să stai impasibil la violențele din Belarus, că dovedești că nu mai ești om. Sunt morți, sunt tineri bătuți / Această atitudine agresivă naște un tip de ripostă (VIDEO)

Armand Goșu: Nu poți să stai impasibil la violențele din Belarus, că dovedești că nu mai ești om. Sunt morți, sunt tineri bătuți / Această atitudine agresivă naște un tip de ripostă (VIDEO)
Captură B1 TV

Politologul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, a declarat vineri seară, pentru B1 TV, că reacția Uniunii Europene la ororile comise de regimul Lukașenko în Belarus e și o chestiune ce ține de sensibilitate publică: „nu poți să stai impasibil, că dovedești că nu mai ești om”. Acesta este convins că nu se mai poate reveni la o stare în care regimul Aleksandr Lukașenko este tolerat, deoarece „a curs sânge. Sunt morți, sunt tineri bătuți”. Armand Goșu a cometat și ceremonia în care Lukașenko a depus jurmântul pentru al șaselea mandat de președinte, organizată în mare secret, și a precizat că liderul contestat al Belarusului nu se mai bazează acum decât pe elitele militarizate și pe represiune.

Armand Goșu: Aleksandr Lukașenko pare că a depus jurământul în fața instituțiilor militarizate

Politologul a povestit întâi cum (nu) s-a văzut ceremonia în care Aleksandr Lukașenko a depus jurământul pentru al șaselea mandat de președinte al Belarusului.

„Miercuri, pe 23 (septembrie), într-un tur de forță, aproape ca ilegaliștii, partizanii pe vremuri, Lukașenko a inaugurat în secret, a fost ceremonia de inaugurare a celui de-al șaselea mandat de președinte. Televiziunea din Belarus a transmis în acea dimineață filme care au succes la public, au mare audiență. Târziu au dat un anunț de două minute. Speakera a citit textul jurământului citit de președinte și abia seara târziu au dat înregistrări de la ceremonia propriu-zisă. În sală, dacă te uitai, erau excesiv de multe uniforme militare. Ai senzația că a depus jurământul în fața instituțiilor militarizate. De altfel, la finalul ceremoniei le și mulțumește Ministerului de Interne, KGB și Ministerului Apărării că și-au manifestat devotamentul în a riposta împotriva manifestanților”, a declarat Armand Goșu, pentru B1 TV.

Goșu: Nu poți să stai impasibil la violențele din Belarus

Întrebat despre semnificația pe care o are reacția Uniunii Europene la situația din Belarus, analistul a răspuns: „Belarus e la granița cu NATO și cu UE. E o chestie de sensibilitate publică, nu poți să stai impasibil, că dovedești că nu mai ești om, la violențele din Belarus. Acum sunt violențele astea excesive. În trecut nu au fost atât de mari, încât să trebuiască o reacție activă agregată și puternică”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Armand Goșu nu crede că regimul Lukașenko va mai fi tolerat: Nu mai e posibil, pentru că a curs sânge

Armand Goșu exclude posibilitatea să se ajungă din nou la o stare de tolerare a regimului de la Minsk, dacă Lukașenko va manifesta o atitudine conciliantă: „Nu mai e posibil așa ceva. În primul rând, nu mai e posibil pentru că a curs sânge. Sunt morți, sunt tineri bătuți. Sunt lucruri de o violență extremă care s-au petrecut începând cu seara de 9 august pe străzile Minskului și în alte orașe din Belarus”.

„În ultimele zile s-a văzut o creștere a nivelului de violență, care s-a apropiat de nivelul de violență din 9 seara, 10, 11 august, când trupele Ministerului de Interne au fost excesiv de violente. Această violență naște un tip de ripostă, dar nu violentă.

În seara de 9 august, după anunțarea rezultatelor halucinante ale prezidențialelor, au ieșit vreo 7-8.000 de oameni în centrul Minskului, nu au fost mai mulți. Ce s-a întâmplat a doua și a treia zi a fost că au ieșit cu sute de mii de oameni. Manifestații au loc duminică de duminică și 150-200.000 de oameni doar în Minsk. Ele sunt și răspunsul la violența excesivă a autorităților.

De asta eu nu cred într-un scenariu în care președintele Lukașenko iese și spune: „da, sunt excese; propun un plan de reformare a Consituției. Haideți să ne așezăm la masă cu Opoziția, să facem o foaie de parcurs”. E exclus așa ceva!”, a mai explicat politologul, pentru B1 TV.

Armand Goșu: Aleksandr Lukașenko se bazează pe elita militarizată și pe represiune

Goșu a mai precizat că s-au făcut presiuni extrem de mari asupra lui Aleksandr Lukașenko, iar acesta nici măcar pe sprijinul Rusiei nu e pe deplin sigur. Dovadă este că la ceremonia organizată în secret, la care a depus jurământul pentru al șaselea mandat, nu a fost invitat ambasadorul Rusiei. Deci, cel mai probabil, nici măcar președintele rus Vladimir Putin nu știa că Lukașenko își va inaugura noul mandat. Președintele contestat al Belarusului se bazează acum numai pe elita militarizată.

„Asupra lui (Lukașenko – n.r.) s-au făcut presiuni extrem de mari. Cancelarul Merkel a propus implicarea OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – n.r.), dar Lukașenko a refuzat. Rusia…. Pe 23, închipuiți-vă că în sală nu a fost ambsadadorul rus invitat. Cel mai probabil nici Putin n-a fost anunțat că-și inaugurează Lukașenko mandatul.

Și mai e ceva. Președintele Putin a spus, și ministrului de Externe Lavrov a repetat, că există un plan de depășire a crizei politice, plan care se baza pe modicarea Constituției. Sigur că nu poți modifica Constituția în plină criză, trebuie să existe un consens la nivelul clasei politice, a societății. Numai că Lukașenko nici nu e sensibil la promisiunile pe care el le-a făcut președintelui Putin.

Deci el încearcă acum să se bazeze, altceva nu are la îndemână, doar pe elita militarizată – KGB, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării. Și pe represiune”, a mai explicat Armand Goșu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`