China a construit aproape 400 de lagăre în regiunea Xinjiang, potrivit unor imagini din satelit (VIDEO)

China a construit aproape 400 de lagăre în regiunea Xinjiang, potrivit unor imagini din satelit (VIDEO)

China a construit aproape 400 de lagăre de internare în regiunea Xinjiang, iar ridicarea altor zeci a continuat în ultimii doi ani, chiar dacă autoritățile chineze au declarat că sistemul lor de „reeducare” a luat sfârșit, a descoperit un think-tank australian.

Rețeaua de tabere din regiunile vestice ale Chinei, folosită pentru concentrarea uigurilor și a persoanelor din alte minorități musulmane, include 14 situri care sunt încă în construcție, conform celei mai recente imagini din satelit obținute de Institutul australian de politici strategice, scrie The Guardian.

În total, ASPI a identificat 380 de centre de detenție înființate în toată regiunea începând cu 2017, variind de la lagăre de reeducare cu securitate redusă până la închisori fortificate.

Multe sunt în apropierea parcurilor industriale; a fost raportat că pe scară largă deținuții din unele lagăre de internare au fost folosiți ca forță de muncă forțată.

„Taberele sunt, de asemenea, adesemenea amplasate în complexe de fabrici, care pot sugera natura unei instalații și pot evidenția conducta directă dintre detenția arbitrară din Xinjiang și munca forțată”, se spune în raport.

Beijingul insistă că nu există încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. Autoritățile chineze au negat inițial existența unor lagăre de internare, apoi le-au descris ca fiind programe de formare profesională și reeducare care au ca scop atenuarea sărăciei și combaterea amenințărilor teroriste.

Anul trecut, un înalt oficial a susținut că majoritatea persoanelor deținute în tabere „s-au întors în societate”. Cu toate acestea, China nu a permis jurnaliștilor, grupurilor pentru drepturile omului sau diplomaților accesul independent în lagăre, iar vizitatorii din regiune se confruntă cu supravegherea intensă.

Majoritatea informațiilor despre lagăre și despre o campanie guvernamentală mai amplă împotriva minorităților musulmane din regiune au venit de la supraviețuitori care au fugit în străinătate, au scos la iveală documente guvernamentale chineze și imagini prin satelit care au confirmat locația și existența lagărelor.

„Dovezile din această bază de date arată că în pofida afirmațiilor oficialilor chinezi despre faptul că persoanele reținute ‘au absolvit’ [cursurile de reeducare] din lagăre, investiții semnificative în construcția de noi unități de detenție au fost realizate în 2019 și 2020”, a declarat Nathan Ruser, un cercetător de la ASPI.

Informațiile au fost făcute publice, ASPI, publicând inclusiv coordonatele lagărelor într-o bază de date care poate fi accesată online numită Xinjiang Data Project. Centrele de detenție au fost identificate pe baza mărturiilor supraviețuitorilor, a informațiilor furnizate de alte proiecte de monitorizare a lagărelor din China și a imaginilor din satelit.

Cercetătorii ASPI au relatat că imaginile de pe timpul nopții au fost în mod special utile întrucât i-au ajutat să căute zone recent iluminate în afara orașelor, acestea fiind adesea locații ale unor centre de detenție recent construite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`