Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat implementarea a trei noi scheme de sprijin pentru fermierii și IMM-urile care au avut de suferit în urma crizei COVID-19.
Pentru aceștia, alocarea financiară va fi de 150 de milioane de euro.
Mai exact, măsura se adresează agricultorilor din sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.
Sprijinul vrea să elimine astfel problemele ce pot periclita continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură.
Astfel, fermierii vor fi sprijiniți în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității fermelor.
Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.
Potențialii beneficiari ai acestui sprijin sunt fermierii activi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.
Cererile de solicitare a sprijinului pot fi depuse la centrele județene/locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis. Cererile se depun la centrele județene/locale ale APIA începând cu data de 25 septembrie 2020, până la data de 23 octombrie 2020.
Seceta din 2020 va rămâne în istorie drept una dintre cele mai negre perioade pentru agricultorii români.
Condițiile meteo nefavorabile au afectat extrem de puternic culturile, aspect care va influența în mod negativ pentru cumpărător prețul la raft al produselor.
Și acești fermieri vor primi un ajutor din partea statului.
„Primul pachet de scheme, care este din bugetul naţional, are termen de depunere 15 septembrie – pentru secetă, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii”, adeclarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.
“Doar pentru apicultori facem plăţile prin direcţiile agricole judeţene. În rest, toate plăţile le vom face prin APIA. În momentul în care se finalizează înscrierile, acestea se centralizează, se fac câteva verificări, iar, după trei zile, banii vor începe să intre în conturile fermierilor”, a arătat ministrul.
„Ştim cu toţii că este un an agricol foarte greu. Nimeni nu şi-a dorit să trecem prin secetă şi COVID. Avem decizia Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor de stat. Este un ajutor de stat excepţional, pentru că celelalte state au mecanisme precum fondul mutual: fermierii cotizează la un fond şi, dintr-un euro despăgubiri, 60 de eurocenţi sunt rambursaţi de la Comisia Europeană”, a concluzionat Adrian Oros.