Mii de oameni în stradă la Minsk, după ce Lukașenko a depus jurământul prezidențial în secret. Protestatarii au fost dispersați cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (VIDEO)

Mii de oameni în stradă la Minsk, după ce Lukașenko a depus jurământul prezidențial în secret. Protestatarii au fost dispersați cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Forțele regimului din Belarus au desfășurat tunuri cu apă, miercuri, pentru a dispersa protestarii care se adunaseră în inima Minskului pentru a denunța depunerea jurământului de către președintele Aleksandr Lukașenko, eveniment ce avusese loc în secret, în cadrul unei ceremonii-fulger.

Mii de protestatari au fost dispersați cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene, la Minsk

Cel puțin 5.000 de persoane au ieșit să protesteze pe străzile capitalei belaruse, după anunțul potrivit căreia Aleksandr Lukașenko a depus jurământul pentru al șaselea mandat de președinte în secret, iar autoritățile au răspuns cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a sparge rândurile manifestanților, potrivit Euronews.

Ulterior, ofițerii regimului Lukașenko au pus în scenă zeci de arestări. Grupul de monitorizare a alegerilor Viasna a înregistrat peste 150 de arestări în toată țara, dintre care majoritatea s-au petrecut la Minsk.

Aleksandr Lukașenko a depus jurământul în secret, într-o ceremonie-fulger

Aleksandr Lukașenko a depus jurământul pentru al șaselea mandat de președinte al Republicii Belarus, miercuri, în prezența a câteva sute de oficiali guvernamentali de rang înalt, dar ceremonia s-a desfășurat în secret.

Protestele anti-regim pun la îndoială pretinsa victorie a liderului autoritar belarus la alegerile prezidențiale din 9 august, care l-au dat câștigător cu 80% dintre voturile valabil exprimate. Opoziția, Uniunea Europeană și Statele Unite au respins rezultatul oficial al scrutinului și au condamnat violențele împotriva protestatarilor pașnici.

În vârstă de 66 de ani, Aleksandr Lukașenko a condus fostul stat sovietic timp de peste 26 de ani.

Guvernul german a subliniat că desfășurarea ceremoniei în secret nu a făcut decât să scoată în lumină încă o dată slăbiciunea și lipsa de legitimitate a regimului, în timp ce premierul olandez Mark Rutte a reiterat că nu recunoaște victoria lui Lukașenko.

Linas Linkevicius, principalul diplomat al Lituaniei, a reacționat pe Twitter: „Așa o farsă. Alegeri trucate. Inaugurare trucată. Fostul președinte al Belarusului nu devine mai puțin fost. Chiar dimpotrivă. Ilegitimitatea sa este un fapt, cu toate consecințele pe care le presupune acest lucru”.

Lituania și vecinii săi baltici Letonia și Estonia au instituit sancțiuni asupra a 30 de oficiali belaruși, printre care și Lukașenko. Totodată, Uniunea Europeană lucrează la un regim de sancțiuni care să cuprindă oficiali implicați în fraudarea alegerilor și în subsecventa represiune împotriva protestatarilor pașnici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat, miercuri, că „Statele Unite nu îl pot considera pe Aleksandr Lukașenko liderul ales legitim al Belarusului”. „Alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte. Rezultatul anunțat a fost unul fraudulos și nu a exprimat legitimitate”, mai spune diplomația americană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`