Noul pact privind migrația, prezentat de Comisia Europeană: Un echilibru just şi rezonabil între responsabilitate şi solidaritate între statele UE

Noul pact privind migrația, prezentat de Comisia Europeană: Un echilibru just şi rezonabil între responsabilitate şi solidaritate între statele UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea legislativă a noului Pact pe migrație, într-o formulă de natură să reconcilieze pozițiile divergente pe acest subiect ale statelor membre.

Noul pact privind migrația: fără relocări obligatorii, dar solidaritate crescută

Comisia Europeană a propus miercuri o reformă a sistemului de azil al Uniunii Europene pentru migranţi, care nu prevede cote obligatorii de refugiaţi, dar introduce în schimb un mecanism de ‘solidaritate obligatorie’ între statele membre ale UE care va fi activat atunci când una dintre acestea se află sub ”presiune” sau într-o situaţie de ”urgenţă”, transmite Reuters.

Chestiunea gestionării valurilor de migrație către UE constituie subiect de dispută la nivel auropean de peste 3 ani, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria și Slovenia fiind statele care au refuzat constant să găzduiască migranți sosiți în principal în Grecia și Italia.

Comisia a acceptat faptul că niciun argument nu va determina acest grup de state să își reconsidere poziția, deci noul pact nu va conține obligativitatea preluării de migranți, dar va institui un ”mecanism de solidaritate” prin intermediul căruia statele vor trebui să contribuie la ușurarea poverii pe care o suportă statele din ”prima linie”, potrivit cursdeguvernare.ro.

”Solidaritatea” se va putea manifesta prin contribuții financiare sau sprijin logistic pentru repatrierea celor care nu primesc drept de azil în UE. În practică, asta înseamnă că, dacă un migrant sosit în Grecia trebuie repatriat, Polonia, de exemplu, care refuză să preia migranți, își va asuma responsabilitatea repatrierii migrantului în țara de origine. Dacă Polonia nu reușește să repatrieze respectiva persoană, atunci are obligația să negocieze și să îl relocheze în alt stat membru.

Preşedinta Comisiei Europene: Un echilibru ”just şi rezonabil” între ”responsabilitate şi solidaritate” între statele UE

Această soluţie, descrisă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un echilibru ”just şi rezonabil” între ”responsabilitate şi solidaritate” între statele UE, are în vedere să convingă ţările care au refuzat cotele obligatorii de refugiaţi, în special cele membre ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) şi Austria, al cărei cancelar Sebastian Kurz a reafirmat marţi că o repartizare a migranţilor între statele UE ”nu funcţionează”. Se trag astfel şi învăţămintele eşecului soluţiei cotelor de refugiaţi decise în 2016.

În esenţă, noul pact revizuieşte principiul din ”Regulamentele Dublin” conform căruia prima ţară din UE unde ajunge un migrant extracomunitar este responsabilă cu soluţionarea cererii sale de azil, schimbare cerută în special de ţările aflate în prima linie a sosirii migranţilor, precum Grecia sau Italia.

Conform noii propuneri a Comisiei Europene, ţara care va examina cererea de azil va fi aceea unde migrantul are o rudă sau unde a muncit ori a studiat. În celelalte cazuri, prima ţară de sosire va rămâne în continuare responsabilă cu soluţionarea acestei cereri, dar aceasta poate solicita Comisiei Europene în cazul unei presiuni migratorii activarea unui ”mecanism de solidaritate obligatorie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`