Ceremonie-fulger în Belarus. Alexandr Lukașenko a depus jurământul pentru noul mandat prezidențial

Ceremonie-fulger în Belarus. Alexandr Lukașenko a depus jurământul pentru noul mandat prezidențial

Belaruseste măcinată de o profundă criză politică din 9 august, când autoritățile l-au declarat câșigător al alegerilor prezidențiale pe Aleksandr Lukașenko,la putereîncă din 1994.

Rezultatul oficial a fost puternic contestat în stradă,protestelefiind reprimate violent de forțele de ordine controlate de actualul președinte.

Miercuri, Alexandr Lukașenko a depus jurământul pentru un al cincilea mandat prezidențial, în vreme ce opoziția a catalogat ceremonia drept una nelegitimă, scrie Reuters.

Alexandr Lukașenko a depus jurământul pentru noul mandat prezidențial

Ceremonia pentru depunerea jurământului a fost organizată foarte subit și fără un anunț prealabil, cum se cuvine unui eveniment politic major în Belarus.

Lukașenko a promis să „slujească cu credință poporul Republicii Belarus, să respecte și protejeze drepturile și libertățile persoanei și ale cetățeanuluiși să apere constituția”.

Liderul în vârstă de 66 de ani a afirmat că țara are nevoie de siguranță și consens într-o perioadă în care lumea se îndreaptă înspre „o criză globală”, făcând referire la pandemia de COVID-19.

„Nu pot, nu am niciun drept să îi abandonez pe bieloruși”, a mai declarat acesta.

De partea cealaltă, Pavel Latușko, un politician al opoziției, a declarat că investirea a fost ca o „întrunire a hoților”.

„Unde sunt cetățenii jubilanți? Unde este corpul diplomatic? Este evident că Alexandr Lukașenko este exclusiv președintele OMON (n.r. acronimul trupelor de intervenție) și a unei mâini de oficiali mincinoși”, a denunțat acesta pe internet ceremonia spontană.

„CE FARSĂ!”, a reacționat și ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, pe Twitter.

Belarus, măcinată de proteste timp de șase săptămâni la rând

Zeci de mii de bieloruși au mărșăluit pașnic pe străzile din Minsk, pentru a șasea săptămână la rând, cerând demisia lui Lukaşenko.

În același timp, câteva sute de soldați au blocat centrul Capitalei, desfășurând tunuri de apă și transportoare blindate și ridicând bariere din sârmă ghimpată. Proteste au avut loc și în alte câteva orașe, printre care Brest și Grodno. Peste 100 de persoane au fost arestate în urma manifestațiilor.

Protestatariidin Minsk au purtat steagurile alb-roșii, drapelul național independent al Belarusului, care a fost schimbat în 1995, la începutul mandatului Lukașenko. Alții au afișat imagini în care Lukașenko este înfățișat ca un gândac cu mustață.

De asemenea, manifestanții au purtat portrete ale Mariei Kolesnikova, opozanta belarusă care a fost reținută recent și care se confruntă cu acuzații de subminare a securității statului. Opozanta este în custodia autorităților, iar investigația continuă. Articolul în baza căruia a fost pusă sub acuzare prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 și 5 ani.

După ce în cei 26 de ani în care s-a aflat la putere, a reprimat opoziția și mass-media independente, Lukașenko a respins acum solicitările de dialog venite din partea protestatarilor. Mulți membri ai Consiliului de coordonare format din opoziție pentru a promova o tranziție de putere au fost arestați sau au fugit din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`