Parlamentul Italiei, unul dintre cele mai mari din Europa, va deveni mai suplu începând cu legislatura următoare. Italienii au aprobat, în cadrul unui referendum, reducerea numărului de aleși de la 945 la 600. Prezența la această consultare a fost una de 54%, peste așteptări, fapt ce a indicat interesul cetățenilor pentru temă. Rezultatul poate fi considerat o victorie a Mișcării 5 Stele, partid populist și antisistem, în condițiile în care măsura reducerii numărului de parlamentari a fost o promisiune electorală a acestei formațiuni. Luigi Di Maio, ministrul de Externe și fost lider al Mișcării 5 Stele, a catalogat rezultatul referendumului ca fiind unul „istoric”.
Italienii au aprobat reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600. Referendumul a trecut cu circa 70% din voturile exprimate, informează La Vanguardia. Astfel, începând cu următoarea legislatură, italienii nu vor mai avea unul dintre cele mai mari Parlamente din Europa.
Reușita acestui referendum a fost dată ca sigură de luni întregi dar, în ultima perioadă, mai multe voci publice importate s-au pronunțat împotriva reformei. Mulți au spus că vor vota ”nu” pentru a nu da satisfacție Mișcării 5 Stele, partid populist și antisistem, care a promovat această măsură.
Participarea la scrutin a fost de 54%, peste așteptări. În Italia nu este nevoie ca prezența la un referendum să atingă un anumit prag pentru ca acesta să fie validat. Totuși, participarea la scrutin a fost peste așteptări, fapt ce indică interesul italienilor pentru subiect.
Luigi Di Maio, ministrul de Externe, a catalogat rezultatul ca fiind unul „istoric”.
„Avem, din nou, un Parlament normal, cu mai puține locuri și mai puține privilegii. Fără Mișcarea 5 Stele, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”, a declarat Di Maio, fost lider al Mișcării.
În următoarea legislatură, vor fi 200 de senatori, în loc de 325, și 400 de deputați, în loc de 630.
Anul trecut, Camera Deputaților și Senatul au aprobat reducerea numărului de aleși, astfel că acest referendum a fost ultimul pas din proces. Consultarea publică trebuia să aibă loc în luna matie, dar, la fel la alegerile regionale, a fost amânată din cauza epidemiei de coronavirus.
Italia a fost prima țară europeană puternic lovită de epidemie și una dintre cele mai afectate state de pe continent. Până la acest moment, 299.506 persoane au fost depistate pozitiv cu coronavirus, 1.350 doar în ultima zi. Din numărul total, 218.703 oameni s-au vindecat, dar 35.724 au decedat și alți 232 sunt în stare gravă.
Dată fiind situația extrem de gravă în care s-a aflat, Italia este principala beneficiară a programului Uniunii Europene de redresare economică. Ea va primi 209 de milioane de euro, adică 28% din acest fond.
82 de miliarde vor fi sub formă de granturi și 127 sub formă de împrumuturi. Premierul italian Giuseppe Conte a precizat că suma responsabilizează guvernul să „schimbe Italia la față”.
„Acum trebuie să folosim aceste fonduri pentru investiții și reforme structurale. Avem șansa reală de a face Italia mai puternică, mai digitală, mai inovativă, mai sustenabilă și incluzivă. Avem șansa de a investi în școli, universități, cercetare și infrastructură”, a declarat premierul italian, la finalul summitului UE extraordinar în care au fost împărțiți banii.