BEC, precizări despre ziua alegerilor locale: Mesajul emis de sistemul informatic referitor la faptul că un alegător ar fi votat la altă secţie de votare nu constituie proba absolută a votului multiplu

BEC, precizări despre ziua alegerilor locale: Mesajul emis de sistemul informatic referitor la faptul că un alegător ar fi votat la altă secţie de votare nu constituie proba absolută a votului multiplu

Biroul Electoral Central (BEC) vine cu precizări referitoare la procedura care trebuie urmată dacă sistemul informatic semnalează că un alegător care s-a prezentat la o secție de votare a votat deja la o altă secție. Într-un comunicat de presă transmis, luni, reprezentanții BEC menționează că Hotărârea adoptată pe 18 septembrie ”nu permite unui alegător să voteze de două sau mai multe ori”, iar ”mesajul emis de sistemul informatic nu constituie proba absolută a votului multiplu”.

BEC, noi precizări despre situațiile în care sistemul arată că un alegător a votat deja la o altă secție

”Hotărârea BEC 109 din 18 septembrie nu permite unui alegător să voteze de două sau mai multe ori, ci stabileşte procedura de urmat în cazul în care Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) semalează că o persoană şi-ar mai fi exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi la acelaşi scrutin.

Mesajul emis de sistemul informatic referitor la faptul că un alegător ar fi votat la altă secţie de votare nu constituie proba absolută a votului multiplu, putând avea alte cauze. De aceea, Normele metodologice privind SIMPV aprobate prin hotărârea AEP 36/2019 prevăd că preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate decide să permită exercitarea dreptului de vot de către alegătorul aflat în situaţia descrisă anterior”, se arată în comunicatul de presă transmis de BEC.

Totodată, reprezentanții Biroului Electoral Central precizează că astfel de decizii au mai fost luate și la alegerile locale și cele parlamentare din 2016, precum și la scrutinul europarlamentar și cel prezidențial din 2019.

Care este procedura de urmat dacă sistemul informatic semnalează că un cetățean a mai votat o dată la alegerile locale

Potrivit Hotărârii adoptate de BEC pe 18 septembrie, un alegător poate să voteze chiar dacă Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot semnalează că acesta a votat deja la o altă secție de votare.

Astfel, dacă în urma introducerii în sistemul informatic a CNP-ului unui cetățean va apărea o alertă care indică faptul că acesta ar fi votat deja în cadrul alegerilor locale, respectivul alegător va fi informat cu privire la acest lucru de către personalul secției. Totodată, i se va aduce la cunoștință că „fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot”, care se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă și interzicerea unor drepturi.

Dacă alegătorul insistă să voteze, va fi contactat președintele secției de votare unde cetățeanul în cauză figurează că ar mai fi votat. Dacă președintele secției anunță că pe listele electorale, în dreptul datelor personale ale alegătorului respectiv nu există o semnătură, atunci acesta poate vota.

Pe de altă parte, dacă președintele secției confirmă existența semnăturii în dreptul cetățeanului în cauză, acesta din urmă va fi lăsat să voteze ”după ce va completa și va semna împreună cu președintele biroului electoral al secției de votare și operatorul de calculator” un proces verbal după un model stabilit deBEC.

Românii sunt așteptați la urne, duminică, 27 septembrie pentru a alege primarii, membrii consiliilor locale și județene și președinții de consilii județene pentru următorii patru ani.

Campania electorală se va încheia sâmbătă, 26 septembrie, la ora 7.00.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`