Ministrul ungar al justiției: Ungaria e de acord că statul de drept este o prioritate, dar nu trebuie folosit ca instrument de șantaj politic. Nu este un concept exact

Ministrul ungar al justiției: Ungaria e de acord că statul de drept este o prioritate, dar nu trebuie folosit ca instrument de șantaj politic. Nu este un concept exact
foto: Facebook

Judit Varga, ministrul ungar al justiției, susține că Ungaria este complet de acord că statul de drept este o prioritate, dar statul de drept se termină atunci când este folosit ca instrument de șantaj în diverse scopuri politice. Demnitara ungară a făcut această afirmație la postul de radio Kossuth, unde a comentat pe tema rapoartelor privind statul de drept în țările membre, ce au fost promise pentru săptămâna aceasta de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, potrivit MTI preluată de Agerpres.

Ministrul ungar al justiției, despre statul de drept și folosirea sa ca instrument de șantaj politic

Judit Varga este de părere că experința ultimilor ani a arătat că guvernelor naționale nu li se acordă atâta atenție pe cât le este acordată pseudo-dovezilor construite pe baza aprecierilor făcute de diverse ONG-uri.

Ministrul ungar a mai adăugat că statul de drept nu este un concept exact, ci rezultatul unor evoluții de-a lungul istoriei, iar acesta poate fi evaluat numai printr-un dialog între statele membre care se respectă reciproc și „nu trebuie folosit ca instrument de șantaj politic”.

Eaa subliniat că, dacă sunt introduse sancțiuni financiare fără precizarea standardelor care trebuie îndeplinite, atunci statul de drept ajunge la sfârșit. Ea a amintit că, la momentul aderării, statele membre nu au acordat asemenea prerogative Comisiei Europene.

Vestea vine în contextul în care Ungaria și Polonia amenințau că vor bloca viitorul buget multianual al UE și al fondului european de redresare în scenariul în care vor fi introduse condiționalități la nivel de stat de drept. La finalul summitului din iulie, când au fost convenite aceste pachete finaciare, premierii Viktor Orban din Ungaria și Mateusz Morawiecki din Polonia anunțau că au împiedicat stabilirea unor condiții politice pentru accesarea fondurilor europene – chiar și așa, anumiți lideri vest-europeni au susținut contrariul.

În acest context, premierul ungar Viktor Orban afirma căexistă țări în UE care „urăsc” Ungaria pentru că nu le permite „să-și impună politica privind migrația”, iar aceste state au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „șantaja” Budapesta și Varșovia.

„Există unele ţări care sunt pro-migraţie şi ne urăsc pentru că nu le permitem să-şi impună politica privind migraţia şi pentru că Ungaria opreşte migranţii”, iar aceste ţări au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „santaja Ungaria şi Polonia”, consideră ViktorOrban,potrivit MTI citată de Agerpres.

Viktor Orban explica la acel momentcă dezbaterea despre viitorul UE presupune o confruntare între două viziuni diferite despre lume. Dacă prima este reprezentată de „tradiția creștină și a culturilor naționale”, bucurându-se de susținerea Ungariei, cealaltă este cea care promovează „primirea (n.r. – în Europa) a numeroase persoane de culturi diferite care să se amestece cu cele care trăiesc aici pentru a crea o cultură unică”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:27 - Inundațiile din Galați au provocat pagube majore. O ambulanță a fost luată de viitură, iar echipajul a fost la un pas de moarte
19:25 - Adevăratele motive pentru care Dani Oțil și Mihaela Rădulescu au decis, de fapt, să se despartă. Detalii neștiute au ieșit la iveală
19:09 - O explozie nucleară ar putea salva Pământul de un asteroid de mari dimensiuni, spun oamenii de știință
19:08 - Florian Bodog îl contrazice pe Cîțu: Nu are nicio credibilitate. Eu nici nu cred că există o astfel de decizie. Probabil că o fi visat rău azi noapte (VIDEO)
18:52 - Care sunt cele mai frumoase cinci destinații de vacanță pe timp de toamnă. Câteva sunt foarte aproape de România
18:49 - Radu Miruță, despre decorarea lui Aurelian Bădulescu: O degradare a semnificației decorațiilor din partea Președintelui. Iohannis pare că își depășește recordurile de penibilitate în fiecare zi (VIDEO)
18:36 - Dani Oțil, uimit de ce se întâmplă în noul sezon Power Couple: „Mă uit la prima probă și nici nu îmi vine să …”
18:30 - Mesajul lăsat de bărbatul suspectat că a încercat să îl asasineze pe Donald Trump. Îi îndemna pe alții „să ducă treaba la capăt” și oferea și o recompensă
18:07 - Marcel Boloș: Nu s-a pus problema să lucrăm la impozitul progresiv. Rămânem cu cota unică, care știm că a produs mult bine pentru toți românii (VIDEO)
18:04 - Ce trebuie să facem de fiecare dată când tăiem o ceapă. Trucul simplu și ingenios care ne scapă de o mare problemă