Ministrul de Externe Bogdan Aurescu: „UE să ia în calcul posibilitatea unor sancțiuni, dacă va fi nevoie, în legătură cu otrăvirea lui Navalnîi”

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu: UE să ia în calcul posibilitatea unor sancțiuni, dacă va fi nevoie, în legătură cu otrăvirea lui Navalnîi
sursa foto: mae

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat într-un clip publicat pe Twitter că România consideră că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o atitudine mai activă în cazul otrăvirii liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi și să ia în calcul posibilitatea unor eventuale sancțiuni în acest caz, dacă va fi nevoie:

„Poziția României este că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o atitudine mai activă în dosarul otrăvirii lui Navalnîi. Împreună cu colegii din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia am adresat o scrisoare Înaltului reprezentant Josep Borrell prin care cerem o asemenea poziționare, pentru că Rusia trebuie să-și îndeplinească obligațiile, să înceapă o investigație imparțială și transperantă și să coopereze pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Și credem că ar trebui să luăm în calcul posibilitatea unor eventuale sancțiuni, dacă va fi nevoie, în legătură cu otrăvirea lui Navalnîi”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a făcut aceste afirmații în contextul în care participă luni, la Bruxelles, la reuniunea șefiilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene, iar înaintea reuniunii aceștia vor merge la un mic dejun de lucru cu opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia.

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de Externe din statele UE

Potrivit MAE, în cadrul reuniunii, miniștrii de externe și Înaltul Reprezentant Josep Borrell vor trece în revistă, din perspectiva ultimelor evoluții, o serie de subiecte de actualitate, precum situația din Mediterana de Est, situația din Liban, relațiile UE-China și situația din Hong Kong, relațiile UE-Rusia și situația din Venezuela.

Totodată, pe agenda de discuții mai figurează situația din Libia, relațiile UE-Uniunea Africană și evoluțiile din Belarus, precum și o dezbatere strategică, în cadrul unui dejun de lucru, pe tema viitorului parteneriatelor UE cu statele din vecinătatea sudică.

În ceea ce privește situația din Belarus, vor fi discutate evoluțiile recente și se va evalua necesarul de sprijin financiar al UE și al statelor membre. Accentul va fi pus pe necesitatea de a adopta cât mai curând sancțiunile UE împotriva celor vinovați de falsificarea alegerilor prezidențiale șireprimarea violentă a protestelordin această țară, așa cum s-a convenit la reuniunea informală Gymnich de la Berlin (27-28 august). MinistrulBogdan Aurescuva reitera sprijinul Românieipentru democratizarea Belarusului și pentru societatea civilă, punctând necesitatea ca susținerea venită din partea UE și a statelor membre să fie cât mai bine adaptată la necesitățile actuale ale societății belaruse, pentru a contribui la un impact cât mai concret pe acest palier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`