Ministrul de Finanțe al Germaniei preconizează că datoria publică a țării „ar putea crește la ordinul de mărime pe care l-am văzut data trecută, deci până la aproximativ 80%”, notează Reuters.
În contextul actual, oficialii germani au anunțat anterior că se pregătesc pentru cea mai mare criză economică de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În încercarea de a evita falimentul în masa al companiilor, Germania vrea să relaxeze regulamentele privind insolvența, cu condiția ca firmele afectate să aibă un model de afaceri robust.
„Companiile care pot arăta creditorilor o perspectivă realistă de restructurare ar trebui să-și poată implementa proiectul în afara procedurilor de insolvență”, a precizat ministrul Justiției Christine Lambrecht.
Epidemia de coronavirus lasă în urma sa efecte economice severe.
Oficiul german de statistică Destatis anunța, la sfârșitul lunii august, că țaraînregistrează primul său deficit public din ultimii opt ani. Mai exact, deficitul conturilor publice la nivel de land, regiuni, comune şi securitate socială a atins 51,6 miliarde de euro din ianuarie în iunie, crie La Tribune, citând Oficiul german de statistică Destatis.
Aproape toate sectoarele economiei au contribuit la scăderea PIB-ului din aprilie în iunie, care rămâîne ”cel mai mare de când se fac statistici, în 1970”, precizează Destatis.
Inspectorii financiari ai Biroului Federal de Audit își exprimă îndoielile cu privire la viabilitatea viitoare a spitalelor germane, în contextul pandemiei de COVID-19.
Mai exact, 40% dintre acestea înregistrează pierderi financiare, iar unul din zece se află într-un risc crescut de insolvență, iar viitorul nu se arată deloc promițător.
„Nu există nici o planificare orientată spre viitor, de exemplu luând în considerare demografia, morbiditatea și progresul medical”, citează „Rheinische Post” dintr-un raport al Biroului Federal de Audit, scrie welt.de.
„40 la sută din spitale înregistrează pierderi, deoarece în cazul a peste o zecime dintre numărul unităților medicale există un risc crescut de insolvență”. Din punctul de vedere al organismului de supraveghere, statele federale „și-au îndeplinit în mod inadecvat obligațiile de investiții în finanțarea spitalelor de ani de zile”, spun experții în domeniu.
De partea cealaltă, reprezentanții spitalelor se plâng că nu există suficiente stimulente pentru o îmbunătățire structurală eficientă; iar cofinanțarea de către statele federale și operatorii de spitale este prea mică.
La începutul lunii iulie, Peter Altmaier, ministrul german al Economiei, a declarat că „economia Germaniei își va reveni începând din octombrie după pandemie”, citează Reuters.
„Sunt sigur că încetinirea economiei noastre poate fi oprită după pauzele din vară și că, începând cu luna octombrie, economia poate începe din nou să crească în Germania”, a declarat ministrul.