Proiectul 5G si impactul asupra investitiilor straine

Proiectul 5G si impactul asupra investitiilor straine
Foto: iDevice

Traim vremuri in care Romania, precum si celelalte state ale Uniunii Europene, cauta solutii de sustinere si mai ales de atragere a investitorilor straini pentru a consolida procesul de revenire al economiilor nationale. Am invatat in 6 luni ceea ce trebuia sa stim de zeci de ani, si anume ca trebuie sa ne bazam mai mult pe atuurile pe care le avem la nivel local si ca trebuie sa ne protejam zonele de interes strategic.

Prin urmare, masuri legislative care au ca tinta excluderea unor companii din piata, la noi sau in alta parte, nu sunt doar discriminatorii pentru o anumita industrie, ci sunt un puternic semnal pentru toate industriile. Investitorii sunt mai sensibili acum ca oricand la orice miscare politica care poate sa aduca o lipsa de predictibilitate sau stabilitate. Spre exemplu, scaderea economiei romanesti in trimestul al 2-lea a fost cauzata nu doar de reducerea cu 8,5% a consumului, dar si de scaderea exporturilor mai mare decat cea a importurilor.

Un proiect de lege din care este exclusa o companie de pe piata ar fi discriminatorie fata de aceasta si ar crea un precedent periculos. Orice companie ar putea fi pe viitor exclusa de pe piata investitiilor actuale sau viitoare in urma unui asemenea precedent.

Ce se poate intampla astazi cu Huawei se poate intampla maine si in alte domenii cu relevanta strategica, precum cel energetic sau cel al resurselor naturale. Tocmai de aceea, adoptarea proiectul legii 5G in forma actuala, poate face din Romania o piata neatractiva pentru multi investitori straini, mai ales pentru cei din afara spatiului Uniunii Europene.

O lege 5G nediscriminatorie este mai importanta pentru Romania decat pentru o companie in mod specific. Adoptarea legii si implementarea ei fara un anumit furnizor ar costa Romania cateva miliarde de euro care ar merge in inlocuirea tuturor echipamentelor tehnice.

Pe de alta parte, implementarea rapida si temeinica a tehnologiei 5G ar insemna pentru Romania nu doar crestere economica, ci si noi locuri de munca si crestere a digitalizarii. Acestea din urma nu numai ca ar putea fi intarziate prin interzicerea anumitor fabricanti, dar ar duce si la scaderea competitiei din piata.

In Romania, toti marii operatori mobili si-au dezvoltat retelele si au lansat servicii 5G folosind, in mare parte, echipamente Huawei. In cazul in care compania nu va obtine autorizarea pentru implementarea 5G, toti operatorii vor fi nevoiti sa inlocuiasca actualele echipamente in decurs de 5 ani. Acest lucru ar avea drept consecinta costuri suplimentare pentru operatorii telecom, iar aceste costuri s-ar regasi, inevitabil, in facturile fiecaria dintre noi.

Articol sustinut de Huawei

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”