Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil& Gas, a criticat joi legislaţia ostilă investiţiilor în zăcămintele din Marea Neagră despre care a precizat că trebuie să dispară pentru ca proiectele offshore să ia avânt.
„Ca proiectele din Marea Neagră să ia avânt este absolut necesar ca toată legislaţia ostilă investiţiilor în zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră, care a fost adoptată în 2018, să dispară complet. Iar acele reguli care în acest moment permit companiilor străine şi producătorilor străini să aducă resurse naturale în România în detrimentul companiilor şi producătorilor locali trebuie să dispară. România trebuie să se asigure că poate produce fără probleme gaze proprii şi că se opreşte din importuri”, a spus Mark Beacom.
Acesta a atras atenția că în acest domeniu competiţia este acerbă și că nu doreşte un regim preferenţial pentru compania pe care o conduce, ca şi investitor în România, şi nici condiţii mai avantajoase comparativ cu alte industrii.
„Ceea ce ne dorim este să fim un membru aşteptat cu braţele deschise şi care să facă parte din echipa de câştigători a României”, a punctat Beacom.
Acesta a menţionat că legea privind taxele suplimentare nu este sustenabilă şi va omorî industria,
„România nu poate să nu dezvolte zăcămintele din Marea Neagră. Sunt încrezător că până vom începe producţia legislaţia va fi modificată”, a mai spus oficialul BSOG.
Premierul României Ludovic Orban a declarat joi că începerea lucrărilor la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD arată voinţa clară de a finaliza un proiect extrem de important pentru România.
Totodată, premierul a subliniat că acest proiect este o ilustrare foarte concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
Guvernul României anunță că Black Sea Oil and Gas începe joi lucrările la conducta submarină din cadrul proiectului de dezvoltare gaze naturale Midia – MGD.
Lucrările la conducta de gaz vor consta în săparea unei sonde de producție pe zăcământul Doina şi patru pe zăcământul Ana şi realizarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina.
O conductă de 18 kilometri va conecta ansamblul la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.
O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.