Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis, joi, că pandemia de coronavirus a arătat întregii lumi provocările uriașe și riscurile cu care se confruntă angajații din sistemul sanitar. De Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, ministrul a ținut să le ureze sănătate celor 2.900 de cadre medicale testate pozitiv cu SARS-CoV-2. Anul acesta, Ziua este sărbătorită sub sloganul „Profesionişti în sănătate în siguranţă, pacienţi în siguranţă”.
Ministrul Sănătății a ținut să atragă atenția asupra riscurilor cu care se confruntă personalul medical, mai ales de când a izbucnit epidemia de coronavirus.
„Pandemia cu virusul SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările uriaşe şi riscurile pentru lucrătorii în Sănătate. Mulţumesc, încă o dată, personalului medical pentru implicare şi munca depusă, în special în această perioadă. Urez sănătate celor 2.900 de colegi care au nevoie de asistenţă medicală, fiind infectaţi cu noul coronavirus. Gândul meu se îndreaptă şi către familiile celor care au pierdut lupta”, a transmis Nelu Tătaru joi, de Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului.
Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii a insistat pe solidaritatea de care trebuie să dăm dovadă mai ales în acest momente: „Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului reprezintă un prilej de conştientizare din partea publicului şi implicare a acestuia pentru creşterea globală a înţelegerii şi solidarităţii, care să conducă la acţiuni comune în vederea promovării siguranţei pacientului”.
Până în acest moment, în România au fost depistați cu coronavirus 108.690 de oameni, din care 4.312 au murit. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în București, Suceava, Argeș, Brașov și Prahova.
Și, pentru că în curând va fi Ziua Mondial a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, ministrul Tătaru a ținut să vorbească și despre donatori, informează Agerpres.
„Donatorii înseamnă viaţă pentru cei aflaţi în suferinţă şi, de aceea, vrem să mulţumim tuturor voluntarilor noştri înscrişi până în prezent în Registrul Naţional de Celule Stem. Fiecare dintre aceştia poate fi perechea salvatoare pentru cineva bolnav din România sau din orice altă parte a lumii. Încurajăm cât mai mulţi români să se alăture registrului”, a transmis ministul Sănătății, în cadrul unei conferințe de profil, prin intermediul secretarului de stat Dragoş Garofil.
Acesta a subliniat că persoanele diagnosticate cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar au şanse mai mari să supraviețuiască dacă sunt ajutați rapid de donatori.
Tătaru a mai transmis că România e una din cele 62 de țări cu registre ale donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, iar orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 45 de ani poate fi un potenţial donator.
Ziua Mondial a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcată în a treia zi de sâmbătă a lunii septembrie.