Universitatea Oxford precizează că apariția efectelor adverse în timpul testării vaccinului anti-COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca, ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine

Universitatea Oxford precizează că apariția efectelor adverse în timpul testării vaccinului anti-COVID-19, dezvoltat de AstraZeneca, ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine
Foto: pixabay.com

Efectele adverse care au dus la suspendarea temporară a studiului clinic al vaccinului împotriva noului coronavirus, dezvoltat de compania britanică AstraZeneca, ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine, precizează reprezentanții Universității Oxford într-un document destinat participanților la studiu, potrivit Reuters.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford fac noi precizări în legătură cu efectele adverse apărute în studiul clinic al vaccinului anti-coronavirus dezvoltat de AstraZeneca

”Am efectuat evaluări de siguranță după ce voluntari implicați în studiul clinic pentru testarea vaccinului numit ChAdOx1 nCoV-19 au prezentat simptome neurologice inexplicabile, inclusiv schimbarea senzaţiei sau slăbiciune a membrelor, astfel că am întrerupt studiul pentru o evaluare din punctul de vedere al siguranței. După o evaluare independentă, s-a considerat că este improbabil ca aceste afecţiuni să fie asociate cu vaccinul sau au existat dovezi insuficiente pentru a afirma cu certitudine că acesta au legătură sau nu cu vaccinul. În fiecare dintre aceste cazuri, după analizarea informațiilor, examinatorii independenți au recomandat ca vaccinările să continue. Va fi continuată și montorizarea atentă a persoanelor afectate și a altor participanți”, se arată în documentul publicat de Universitatea Oxford.

Conform jurnaliștilor de la Reuters, deocamdată reprezentanții AstraZeneca şi cei ai Universității Oxford nu au răspuns la solicitările de a oferi comentarii cu privire la informațiile cuprinse în documentul citat.

AstraZeneca a reluat testarea vaccinului după întreruperea temporară decisă în contextul apariției reacțiilor adverse la unul dintre participanți

Pe 6 septembrie, studiul clinic efectuat de compania farmaceutică britanică AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, a fost oprit temporar după apariția unor reacții adverse la unul dintre participanții din Marea Britanie. Potrivit medicilor, ar fi vorba despre o „reacție adversă serioasă”, considerată a fi o afecţiune inflamatorie spinală rară, numită mielită transversă. Totuși, specialiștii spun că apariția reacțiilor de acest fel este o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin.

De altfel, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford este considerat drept unul dintre cele mai promițătoare din cele aproape 180 raportate de Organizația Mondială a Sănătății, mai ales că depăşise fazele 1 şi 2 de testare.

Recent, compania farmaceutică britanică a anunțat că a reluat studiile clinice în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, însă nu și în Statele Unite ale Americii.

„Teste clinice ale vaccinului împotrivacoronavirusului al AstraZeneca și Oxford au fost reluate în Regatul Unit după ce autoritatea de reglementare sanitară pentru medicamente a confirmat că sunt sigure”, a precizat grupul AstraZeneca.

Îngrijorări, în Spania, cu privire la posibilele efecte adverse ale vaccinului anti-coronavirus

Pe de altă parte, în Spania, unii dintre participanții la un studiu clinic efectuat de companiaJohnson & Johnson tot pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19 au decis să se retragă, îngrijorați de incidentul apărut în Marea Britanie în timpul testelor vaccinului la care lucrează AstraZeneca.

”Mulţi ne-au sunat să ne ceară mai multe detalii legate de riscul vaccinării, dacă ceea ce s-a întâmplat are legătură cu vaccinul studiat de noi, acest tip de întrebări”, a declarat Alberto Borobia, investigatorul şef al programuluispaniol. Fără a preciza numărul de voluntari care au hotărât să nu mai participe la studiu clinic, investigatorul a dat asigurări că în continuare există suficienți participanți la studiu, astfel că acesta poate continua.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`