Vergil Chițac, despre autorizațiile de construire pe spații verzi: Constanța a fost sluțită, nu mai are identitate urbanistică. Problema e lipsa unui registru al spațiilor verzi (VIDEO)

Vergil Chițac, despre autorizațiile de construire pe spații verzi: Constanța a fost sluțită, nu mai are identitate urbanistică. Problema e lipsa unui registru al spațiilor verzi (VIDEO)
foto: Facebook

Senatorul Vergil Chițac, candidatul PNL la Primăria Constanța, a subliniat nevoia orașului de un registru al spațiilor verzi și a oferit drept exemplu situația fostului primar Radu Mazăre, care a fost trimis la închisoare într-un dosar privind retrocedări ilegale de terenuri. „Păi, multe din ele erau spații verzi. Nu avea voie, conform legii, să retrocedeze aceste spații verzi, numai că ele nu erau individualizate în documente ca spații verzi”, a explicat liberalul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a spusVergil Chițac, despre autorizațiile de construire pe spații verzi. Care e problema în Constanța

„Problema la Constanța – dar cred că e și la București – este următoarea. Nu s-a făcut nici până acum registrul spațiilor verzi. În ciuda faptului că dacă mergem pe teren, vedem că sunt spații verzi, lucrul acesta nu este individualizat într-un document. Dacă s-ar fi făcut registrul spațiilor verzi și am fi individualizat spațiile verzi în oraș în documentul acesta, apoi în următoarea etapă trebuia să le introducem în Planul Urbanistic General. Dacă le introduceam în Planul Urbanistic General, conform legii nu mai puteai să emiți autorizații de construcții pe spații verzi, deci noi suntem într-o situație absolut nebunească. Adică în realitate sunt spații verzi, în document, în PUG, respectivul teren nu apare ca spațiu verde, ceea ce permite primarului sau, mă rog, Consiliului Local să voteze PUZ-uri și PUG-uri pe spații verzi. Mazăre e la pușcărie că a retrocedat, mă rog, numai ceea ce au putut să documenteze procurorii între 2002 și 2005, și toate terenurile acelea – care au revenit acum, și nu știu de ce Consiliul Local, și Primăria nu le reintroduce în patrimoniu – însumează 100 de hectare. Păi, multe din ele erau spații verzi. Nu avea voie, conform legii, să retrocedeze aceste spații verzi, numai că ele nu erau individualizate în documente ca spații verzi”, a declarat Vergil Chițac, miercuri seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Demnitarul a explicat că „faptul că în Constanța norma de spațiu verde pe cap de locuitor e de 13 metri pătrați – adică jumătate față de norma europeană de 26 de metri pătrați, ca să nu mă refer la 50 de metri pătrați, cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății – nu a constituit un impediment pentru ei să elibereze pe bandă PUZ-uri și autorizație de construcție pe spații verzi, care au micșorat, pe de o parte, spațiile verzi, dar au și sluțit orașul, pentru că Constanța în momentul de față nu mai are identitate urbanistică. (…) Cam asta se întâmplă la Constanța legat de autorizațiile acestea. Luni, de exemplu, va avea loc o ultimă ședință de Consiliu Local din mandatul acesta și deja s-a publicat lista cu punctele ce vor fi abordate, și e o frenezie de PUZ-uri și de vânzări…”

Amintind de celebrul film Ultimul Vals, Vergil Chițac susține că ședința de Consiliu Local poate fi văzută drept „ultimul vals și în ordinea de zi o să vedeți o mulțime de PUZ-uri, de autorizații de construcție și de vânzări de terenuri din patrimoniul public, în patrimoniul unor persoane, bineînțeles, foarte interesate”.

Întrebat dacă demersurile sunt legale, candidatul cotat cu prima șansă la Primăria Constanța a răspuns: „Nu știu. Unele nu sunt legale, le-am atacat la Asociația Constanța Altfel, pe care o conduc. Acum va trebui să vedem. Avem termen. Trebuie să studiem exact oportunitatea – care este oportunitatea. Când iei o decizie ca primar trebuie să ai două direcții. Să ai legalitatea și oportunitatea. Care este oportunitatea pentru Primăria Constanța să vinzi un teren unui privat de 1.000 de metri pătrați?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)