La propunerea PSD, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat, miercuri, articolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%.
Articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% a fost, așadar,abrogat. Astfel, s-adecis „menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”, potrivit Agerpres.
Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.
Totodată, un alt amendament adoptat stipulează o alocare suplimentară de 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaților, cu scopul de a achiziționaechipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.
În plus, parlamentarii au alocat o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, care este destinată finanțăriiProgramului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.
În aceeași ședință, comisiile au decis majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, așa cum este prevăzut în lege, adică din acest an.
Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, anunța încă de marți că, săptămâna viitoare, Parlamentul va modifica rectificarea bugetară, astfel încât să se revină la majorarea pensiilor cu 40%.
„Miercuri vom propune să facem un plen comun și să avem în discuție rectificare bugetară unde vom face modificare ca pensiile să fie mărite cu 40%. O sumă alocată către Start Up Nation și nu în ultimul rând o echilibrare corectă către autoritățile locale, către Consiliile Județene și primării, deoarce prin Hotărârea de Guvern s-a avut grijă doar de mita electorală și de primarii cumpărați de la PSD, iar la primăriile reședință de județ, nicio primărie sub administrația PSD nu a primit niciun ban”, declara Marcel Ciolacu.
Cu toate acestea, Guvernul a anunțat în mai multe rânduri că procentul de majorare a punctului de pensie a fost stabilit în condițiile impuse de resurselebugetare existente. Așa se întâmpla și în 1 septembrie, când premierul Ludovic Orban a subliniat că „atât ne-am permis din resursele care există”.
„Guvernul a decis creșterea punctului de pensie și începând din luna septembrie se plătesc pensiile crescute. Punctul de pensie a crescut cu 14%, atât ne-am permis din resursele care există. Orice decizie ulterioară, o vom lua în funcție de evoluția economiei”, spunea prim-ministrul.