Tensiunile din Belarus, pe masa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen: „Spun acest lucru tare și răspicat”

Tensiunile din Belarus, pe masa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen: „Spun acest lucru tare și răspicat
foto: Hepta.ro / DPA Images / Laurie Diffembacq

Ursula von der Leyen intervine în conflictul din Belarus, unde Aleksandr Lukașenko ține cu dinții de putere, prin intermediul regimului său represiv, în ciuda protestelor de mare amploare.

Președintele Comisiei Europene a avut un mesaj ferm miercuri, în Parlamentul European de la Bruxelles, prin care a anunțat solidaritatea europenilor cu opozanții regimului „ultimului tiran de pe continent”.

„Vreau să spun acest lucru tare și răspicat: Uniunea Europeană este alături de oamenii din Belarus nu sunt piesele de pe tabla de șah a altcuiva”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen: „Oamenii din Europa suferă”

De asemenea, printre subiectele abordate de șefa Comisiei Europene se numără și tensiunile create de pandemia de COVID-19.

„Oamenii din Europa suferă în continuare, este o perioadă de anxietate puternică pentru oamenii care sunt îngrijorați pentru viitorul locurilor de muncă. Redresarea abia a început. Prima prioritate este să trecem împreună prin această probă”, a declarat oficialul european.

Cum au început protestele în Belarus

Protestele din Belarus au izbucnit după alegerile prezidențiale din 9 august 2020. Aleksandr Lukașenko s-a impus cu peste 80% și astfel, a câștigat al 6-lea mandat consecutiv.

Aleksandr Lukașenko, fost membru KGB în anii ’70, a fost ales președinte al Belarusului pentru prima oară în anul 1994. El este considerat drept ultimul dictator din Europa. Fiecare tur de scrutin l-a câștigat ‘en fanfare’, consolidându-și astfel imaginea liderului ‘de fier’.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`