România se află printre ţările UE cu cea mai mică rată de vaccinare a bătrânilor împotriva gripei. Datele publicate marţi de către Oficiul European de Statistică(Eurostat) arată că cea mai scăzută rata de vaccinare din Uniunea Europeană împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste s-a înregistrat în 2018 în: Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Lituania şi România.
În 2018, în rândul celor 23 de state membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, există diferenţe semnificative în privinţa ratei de vaccinare împotriva gripei: aproape şapte din zece persoane de 65 de ani şi peste (69%) erau vaccinate în Irlanda, iar rate uşor mai reduse se înregistrau în Olanda (63%), Portugalia (61%, date din 2017) şi Belgia (59%).
Cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva gripei se înregistrau în 2018 în Letonia (7,7%), Estonia (10,2%), Slovacia (12,5%), Slovenia (12,9%), Lituania (14,8%) şi România (20,8%), potrivit raportului citat Agerpres.
Vaccinarea împotriva gripei este una dintre cele mai eficiente metode de a ne proteja împotriva virusului, iar în statele membre UE sunt în vigoare diverse politici pentru a face vaccinurile mai accesibile populaţiei.
Pentru cele mai multe persoane, iarna este perioada cea mai drastică când foarte mulţi se îmbolnăvesc. Gripa se manifestă diferit de la o persoană la alta. Pentru unii durează o săptămână, maxim două şi o duc pe picioare, iar pentru alţii cum sunt persoanele în vârstă sau cei care suferă de boli cronice, efectele pot fi mult mai grave.
Se estimează că proporţia populaţiei UE de 65 de ani sau peste, care este vaccinată împotriva gripei, a scăzut de la 50% în 2011 la 41% în 2018.