UPDATE, 15 septembrie, ora 11.50 –CCR a anunțat, marți, printr-un comunicat de presă, că a respins cu unanimitate de voturi solicitarea premierului și a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat moțiunea de cenzură.
”În ziua de 14 septembrie 2020, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, cerere formulată de primul-ministru. În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă”, se arată în comunicatul CCR.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, marți, sesizarea Executivului pe tema conflictului dintre Guvern și Parlament, după depunerea de către PSD a moțiunii de cenzură, potrivit unor surse, citate de B1 TV. Judecătorii au constatat că nu a existat un conflict juridic între cele două instituții în ceea ce priveşte depunerea moţiunii de cenzură şi au respins, pe fond, sesizarea liberalilor.
Decizia CCR de marți va avea efecte doar pentru viitor, în cazul în care se va mai depune o moțiune de cenzură în timpul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Guvernul a reclamat la CCR existența unui posibil conflic juridic de natură constituțională apărut în contextul depunerii de către PSD a moțiunii de cenzură în sesiunea extraordinară a Legislativului. Argumentul invocat de Guvern era că moțiunea urma să fie votată într-o altă sesiune a Parlamentului.
Judecătorii CCR au dezbătut luni sesizarea Guvernului. În calitate de reprezentant al Executivului, Olivia Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiției, a declarat în cadrul dezbaterilor că Parlamentul a urmărit să „abuzeze” de instrumentele constituţionale „în scopul satisfacerii unor obiective politice”.
„Vă rugăm să constataţi că prezentul conflict juridic de natură constituţională se fundamentează pe încălcarea mai multor principii constituţionale, dezvoltate în mod expres sau implicit la nivelul Legii fundamentale, respectiv principiul echilibrului puterilor în stat, cel al colaborării şi cooperării loiale între autorităţi şi cel al stabilităţii juridice. (…) Apreciem că, raportat la conduita Parlamentului, acesta, sub apanajul unei interpretări juridice voit eronate a prevederilor constituţionale, aşadar sub aparenţa constituţionalităţii, a urmărit să abuzeze de remediile şi instrumentele constituţionale în scopul satisfacerii unor obiective politice”, a declaratOlivia Morar.
Guvernul a sesizat Curtea Constituțională pe 21 august pe tema depunerii moțiunii de cenzură de către PSD. Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, explica atunci, într-o intervenție telefonică pe B1 TV, că Executivul s-a adresat CCR în încercarea de a opri ”un abuz de interpretare a Constituției, în sensul în care s-ar putea depune o moțiune de cezură într-o sesiune parlamentară convocată în mod extraordinar de către o majoritate parlamentară efemeră”.
”Este un demes politicianist, făcut pe genunchi dePSD, până și acei corifei juridici ai partidului cred că s-au dat la o parte din susținerea acestui demers pentru că nu au respectat nici măcar o minimă rigoare constituțională. Cum poți să prezinți moțiunea de cenzură într-o sesiune extraordinară fără să ceri votul plenului pentru dezbaterea și votul acestei moțiuni, lăsând la voi întâmplării ce se va întâmpla, dacă moțiunea va fi dezbătută și votată în altă sesiune, ceea ce este flagrant împotriva prevederilor constituționale și a regulamentului de funcționare ale celor două Camere ale Parlamentului”, declara atunci Ionel Dancă.
Moțiunea de cenzură prin care PSD voia să dărâme Guvernul Orban nu a mai ajuns la votul din Parlament pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.