Guvernul britanic susține că UE amenință cu o blocadă alimentară între Marea Britanie și Irlanda de Nord

Guvernul britanic susține că UE amenință cu o blocadă alimentară între Marea Britanie și Irlanda de Nord
foto: Hepta.ro / DPA Images / Jessica Taylor

Boris Johnson, premierul Regatului Unit, a acuzat că Uniunea Europeană că amenință cu impunerea unei granițe comerciale la Marea Irlandeză și o blocadă alimentară între Marea Britanie și Irlanda Nord dacă Londra nu va fi de acord cu termenii Bruxellesului privind viitoarele relații, potrivit Reuters.

Guvernul britanic susține că UE amenință cu o blocadă alimentară între Marea Britanie și Irlanda de Nord

Guvernul Boris Johnson și-a prezentat în această săptămână planurile legislative – care ar încălca dreptul internațional prin violarea Acordului de Retragere, ce a fost semnat în luna ianuarie, când Marea Britanie a părăsit formal UE – invocând nevoia de o lege care să protejeze liberul schimb între cele patru națiuni constituante ale Regatului Unit.

Mișcarea a afectat relațiile dintre Londra și Bruxelles, mărind șansele ca negocierile pe comerț să eșueze și diminuând posibilitatea ca un acord să fie perfectat până la expirarea perioadei de tranziției, în 31 decembrie.

Într-o poziție exprimată în ziarul Daily Telegraph, Johnson s-a arătat „anxios” cu privire la faptul că UE s-ar putea să fi înțeles greșit termenii acordului de divorț, care cuprinde un protocol pentru Irlanda de Nord elaborat astfel încât să prevină o graniță dură între provincia britanică și republica irlandeză.

Ce a scris Boris Johnson, în Daily Telegraph

„Acum auzim că, dacă nu suntem de acord cu termenii UE, UE va folosi o interpretare extremă a protocolului privind Irlanda de Nord pentru a impune graniță comercială pe scară largă la Marea Irlandeză”, a scris Boris Johnson, în Daily Telegraph.

„Ni se spune că UE nu numai că va impune tarife pe bunurile care se mișcă din Marea Britanie către Irlanda de Nord, ci și că ar putea chiar să oprească transporturile de produse alimentare din Marea Britanie către Irlanda de Nord”, a mai adăugat demnitarul britanic.

El a criticat poziția UE, despre care susține că reprezintă un risc atât pentru Regatul Unit, cât și pentru pacea din Irlanda de Nord, unde Acordul din Vinerea Marea (1998) marca sfârșitul a 30 de ani de violențe sectare.

„Trebuie să apărăm Regatul Unit de acel dezastru și de aceea am conceput o plasă de siguranță juridică – în proiectul pentru piața internă a Regatului Unit – pentru a clarifica poziția și a rezolva inconsistențele”, a mai scris Boris Johnson.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`