Actele pe care trebuie să le prezinte elevii care încep un nou ciclu școlar

Actele pe care trebuie să le prezinte elevii care încep un nou ciclu școlar
foto: portalinvatamant.ro

La începutul noului an școlar, preșcolarii și elevii care încep un nou ciclu de învățământ (grădiniță, clasele I, a V-a și a IX-a) vor trebui să prezinte la unitățile de învățământ o adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate, document pe care trebuie să îl obțină de la medicii de familie. Anunțul venit din partea Ministerului Sănătății a provocat controverse în spațiul public în condițiile în care, în această perioadă sute de mii de elevi și părinți vor trebui să ajungă la cabinetele medicale pentru a obține actele necesare pentru începerea anului școlar 2020-2021. Iar totul se întâmplă în plină pandemie de coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat însă că adeverința pentru înscrierea în colectivitate poate fi prezentată la unitățile de învățământ pe tot parcursul primei săptămâni din noul an școlar pentru ca medicii de familie să aibă timp să evalueze toți elevii.

Ce acte trebuie să prezinte la școală elevii care încep un nou ciclu de învățământ

Într-o adresă semnată de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, și trimisă către Direcțiile de Sănătate Publică se arată că adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate se eliberează în trei situații: la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ (documentul se eliberează de către medicul de familie sau de medicul colectivităţii de la care provine copilul), la terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar (act eliberat de medicul care supraveghează colectivitatea) și la transferul elevului într-o altă unitate şcolară (document obținut de la medicul care supraveghează școala la care elevul se transferă), potrivit HotNews.ro.

Există și situații în care elevii trebuie să obțină de la medic un aviz epidemiologic. Actul este necesar după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin trei zile consecutive sau la plecarea în tabere sau vizite de studiu.

Explicațiile ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Într-o declarație recentă pentru B1 TV, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că adeverința poate fi adusă la școală în prima săptămână a noului an școlar.

”În ultimele zile au fost discuții intense cumedicii de familie, cu personalul din învățământ și cu ministrul Educației. În acest moment este sigur că ce prezintă patologie cronică va primi o recomandare de la medicul de familie sau medicul curant, atestând această patologie cronică și poate beneficia de învățământul online, nu va merge la școală.

Adeverința sau avizul epidemiologic se dă doar atunci când lipsește trei zile de la școală pentru o cauză medicală, ceea ce nu credem că este cazul în acest moment. Acea adeverință de revenire în colectivitate, care se dă la începutul fiecărui ciclu se va prezenta, dar se va prezenta și pe parcursul primei săptămâni de școală pentru a da posibilitatea medicilor de familie să poată consulta și evalua toți copiii”, a explicat Nelu Tătaru.

Trei scenarii pentru începutul noului an școlar

Autoritățile au stabilit trei scenarii în funcție de care va începe anul școlar 2020-2021. Decizia este luată la nivelul fiecărei unități școlare în parte, în funcție derata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi de coronavirus din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

În primul scenariu, unde rata incidenței este mai mică de 1, toți elevii vor fi prezenți, fizic la ore.

Al doilea scenariu este valabil pentru zonele în care rata incidenței este cuprinsă între 1 și 3. Aici vor participa fizic la ore preșcolarii, elevii din învăţământul primar și cei din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, și vor reveni parţial (prin rotaţie de una – două săptămâni) elevii din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

În zonele în care rata incidenței este peste 3, toți preșcolarii și elevii vor face cursuri online, acesta fiind al treilea scenariu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`